дома Исхрана страница 125

Исхрана

Зошто чоколадо мора да се јаде секој ден?

Не е новина дека чоколадото е добро за здравјето, првенствено затоа што штити од дијабетес и мозочен удар. Ова се неколку причини зошто секојдневно да се засладувате. Освен што го намалува ризикот од инфаркт, осносно...

Како со правилна подготовка да го елиминирате арсенот од оризот

Една од најчестите методи на варење ориз може да предизвика многу здравствени проблеми, вклучувајќи и болести на срцето, дијабетес и рак, предупредуваат научниците. Судејќи според неодамнешните истражувања, овој метод на варење може да биде недоволен...

Печурките штитат од оксидативен стрес

Неодамнешно истражување, објавен на Пен стејт универзитетот, открило дека печурките содржат изненадувачки големи количини на антиоксиданти кои може да допринесат за општото здравје и да го ублажат последиците од стареењето. Печурките содржат голема количина ерготионеин...

Зошто е здрава боранијата?

Боранијата е нискокалорична, но затоа е богата со растителни влакна и протеини. Само една шолја боранија содржи доволно протеини за цел ден. Бројанијата содржи и омега 3 масни киселини, секако од растително потекло. Оваа здрава...

Зошто треба почесто да се консумираат бадеми!?

Следниот пат кога ќе почувствувате глад меѓу оброците, место грицки и слични солени и слатки калорични ужини, одберете ги бадемите. Бадемите изобилуваат со протеини (во дваесетина бадеми има дури 6 грама протеини!), кои се...

Зошто црвениот кромид е подобар од обичниот?

Двата вида на кромид содржат антиоксиданти, но новите студии покажуваат дека црвената верзија е одллична во превенцијата и во борбата против ракот. “Човечките клетки на ракот беа изложени на екстракти на пет вида на кромид....

Пет намирници за здрави очи

Со промена во исхраната и со внес на одредени намирници ќе го подобрите и изострите видот и ќе ги заштитите очите. Морков - Веројатно веќе сте слушнале дека морковите, но и другото портокалово овошје и...

Заборавете на досадната кашлица со домашен лек од рен, мед и оцет

Ренот најчесто се користи како зачин во исхраната – одличен е за сосови, салати, зимници, или едноставно, свежо изрендан како прилог со варено или печено месо и кобасици. Ренот е природен антибиотик со силно антибактериско...

Како холивудските икони ја одржувале линијата: На цена дамите со облини, не анорексичните кукли

Денес, на пример, приоритет се става на анорексичниот изглед, а не на здравјето. Дамите кои ја одбележаа првата половина на 20 век и тоа како имале свој поглед на совршениот изглед и практикувале лимитирана...

Лен, бамја и копар – ефикасна помош при шеќерната болест (2)

Старите Грци и Римјани оваа медитеранска билка ја користеле за лековити цели, но ја консумирале и како зачин. Копарот има низок гликемски индекс и изобилува со минерали и витамини, како и со здрави фитонутриенти. Одлично...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!