дома Исхрана страница 130

Исхрана

Кога брокулата е здрава?

Организмот тешко може да ги искористи хранливите состојки од свежата брокула, додека долгото варење ги неутрализира нејзините главни активни состојки, укажуваат истражувањата. Како тогаш најдобро да ги искористиме исклучително здравите придобивки од брокулата? Брокулата содржи...

За здрава диета треба волја

Губењето килограми автоматски не значи и топење на маснотиите. Топењето трае, па затоа со диета одлучете се да почнете кога ќе бидете псхички подготвени. Многу жени мислат дека хормоните се главниот виновник за вишокот...

Сезонското овошје во борба против крвниот притисок

Високиот крвен притисок е фактор на ризик кој нема некои посебни симптоми, па затоа треба редовно да се контролира. Постојат намирници и природни средства кои превентивно ни помагаат притисокот да го држиме во граница...

Направена пица што го продолжува животот

Малкумина се оние кои не сакаат пица, вкусно јадење кое обично е полно со масти, рафинирани јаглехидрати и соли. Но неодамна во Италија е послужена здрава варијанта на пица која на научна основа ја...

Виолетова пченка – суперхрана со моќни антиоксиданти

Виолетовата пченка e суперхрана од античките Анди, чиe чудо е откриенo од страна на Инките одамна и продолжува да се открива нејзината придобивка во човештвото денес. Истражувањата покажуваат дека растенија богати со овие одредени хранливи состојки,...

Природни лекови против анемија

Анемијата е често заболување кај жените, а особено е изразена кај трудници и жени со обилен менструален циклус. Исто така, жените кои често се на ригорозни диети главно не внесуваат доволно количество на железо...

Што е поздраво – зеленчукот да се сечка или кине?

Со сечењето на зеленчукот може да се загубат некои хранливи состојки, бидејќи така се уништува неговата структура. Поради тоа се препорачува кинење или цепкање на зелените лиснати зеленчуци и билки, бидејќи така нутритивната структура...

Медитеранската исхрана влијае на овулацијата

Резултати од најновото истражување покажале дека жените кои консумираат медитеранска храна богата со овошје, зеленчук, риба и житарки имаат помали проблеми со зачнувањето. Добрата вест е дека медитеранската исхрана може да заштити од отпорност на...

Калиумот го намалува ризикот од мозочен удар за над 20 отсто

Италијански стручњаци анализирале податоци од 11 студии во кои биле вклучени 250 илјади лица во период од 19 години за да можат да забележат кој од испитаниците доживеал мозочен удар или боледувал од срцева...

Направете го појадокот здрав – додадете доза антиоксиданти

Сите знаеме дека појадокот е најважен оброк и дека за здравјето на организмот е многу важно тој да не се прескокнува. Меѓутоа, секако, е важно што ќе појадуваме. Најголема корист може да извлечеме од намирници...

НАЈНОВИ ВЕСТИ