дома Исхрана страница 131

Исхрана

Што е ашваганда – индиски женшен?

Ашваганда (Withania somnifera) или т.н. индиски женшен е билка која подмладува и е со шириок спектар на користење во ајурведа. Ашвагандата ја зголемува физичката издржливост и особено е подгодна за спортисти. Таа се применува во ајурведската...

Со годините сè потешко слабееме, а полесно се дебелееме – знаеме и зошто е...

Многумина од нас и самите го искусиле тоа на сопствената кожа – како што минуваат годините така станува се потешко да се симне вишокот на килограми и што е уште поважно да не се...

Природни лекови против менструални болки

Болните месечни менструални циклуси, односно менструалните грчеви се јавуваат поради хормонот простагландин кој предизвикува контракции на мускулот на матката за време на траење на циклусот. Жената вообичаено се жали на тапа или пулсирачка болка...

Внимателно со храната во лето: Заборавете на виршли и похувано месо

Можете ли да го замислите летото без скара, сладолед и шарени коктели? Во продолжение дознајте која храна треба да ја избегнувате во летните месеци. Виршли Виршлите не спаѓаат во здрава храна, но сепак понекогаш сакаме да...

Дали намалување на порциите со храна може да влијае врз глобалната епидемија на дебелина?

Намалувањето на порциите на прехранбените производи би можело да придонесе за намалување на дебелината преку промена на перцепцијата за „нормална“ големина на порцијата, која инаку со текот на годините се повеќе и повеќе се...

Чајот од пченкарната свила слабее  

Пченката, поточно свилата од пченка која виси од плодот во вид на тенки и свиленкасти влакна се смета за проверено и целосно безопасно средство за слабеење. Освeн што обезбедува ефикасно слабеење ако се пие како...

Срцето бара овошје, зеленчук, мешунки и цели житарки

Според експертите од Американскиот колеџ за кардиологија (ACC), исхраната богата со овошје, зеленчук, мешунки и цели житарки и понатаму останува најкорисна за здравјето на срцето. Омега-3 масните киселини и мешунките (вклучувајќи грав, леќа и грашок)...

Не се сите омега-3 масни киселини исти

Истражувањата покажале дека омега-3 масните киселини кои потекнуваат од рибите имаат подобар ефект врз превенција на рак на дојката во однос на омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во лененото масло и другите растителни...

Азуки – шампион меѓу гравот

Азуки гравот се смета за шампион меѓу гравот. Главно се смета дека се што е корисно е со лош вкус, а се што е вкусно мора да биде непростливо штетено за нашето здравје. Но...

Воопшто не е безопасно, пазете ги децата од адитивите во храната

Адитивите, хемиски соединенија кои се користат за зачувување, пакување и подобрување на вкусот на храната, можат да му наштетат на здравјето на децата, предупредуваат експертите. Имено, се поголем број научни докази ги поврзуваат овие...

НАЈНОВИ ВЕСТИ