Испијте го овој напиток пред спиење и ќе го снема салото околу половината
Масните наслаги околу половината се всушност маснотии во стомакот кои не се здрави, дури и ако немате зголемена телесна тежина. Едноставен природен напиток кој се консумира пред спиење ќе ви помогне да ги елиминирате...
Сте слушнале ли за кокосов сируп?
Кокосовиот сируп е природен засладувач кој се добива од слаткиот сок собран од дебелите стебла или пупките на кокосот во цветање. Течноста која така се добива потоа се подложува на испарување на ниски температури...
Природно намалете го кортизолот – хормон на стресот
Доколку сте често под страс, можно е нивото на кортизол да ви е покачено. Тоа е т.н. хормон на стрес, кој ја подига способноста на организмот во ургентни ситуации, но ако е секогаш покачен...
Пет причини зошто е добро да јадете копар
Векови наназад копарот е познат како зачинска и лековита билка. Извор е на калциум, манган и железо, а нејзините антивоспалителни и антимикробни својства го прават корисен за здравјето.
Силен антиоксидант. Меѓународни истражувања покажале дека антиоксидантната...
Што е агаве шеќер?
Агаве шеќерот се добива од мексиканскиот кактус сина агава. Всушност станува збор за дехидриран облик на агаве сируп, претходно исушен. Цел процес се одвива полека на ниска температура која не надминува 42 степени. На...
Блитва – чувар на мозокот и нервниот систем
Овој зелен лиснат зеленчук содржи многу малку калории и масти, а многу растителни влакна, па затоа е одлична храна која има за цел да го контролира холестеролот и телесната тежина.
Содржи бројни фитонутриенти, кои делуваат...
Како зеленчукот правилно се готви на пареа?
Готвењето на пареа се препорачува долги години токму поради зачувување на хранливите состојки. Овој начин на подготовка на намирниците им обезбедува на оброците поголема количина на хранливи состојки во однос на вообичаеното готвење или...
Цветниот прав делува како природен стимулатор на имунитетот
Со оглед дека цветниот прав (полен) е продукт кој содржи многу хранливи и лековити состојки се смета за природен стимулатор на имунитетот.
Поленот е суперхрана за луѓето бидејќи содржи:
Витамини;
Минерали;
Аминокиселини;
Фитостероли;
Антиоксиданти;
Липиди;
...
Пивскиот квасец со слични особини на пробиотиците
Пивскиот квасец освен во производството на пиво се користи и како прехранбен суплемент. Неодамна е откриено дека пивскиот квасец во организмот се однесува многу слично на пробиотиците.
Тој е богат со протеини (52 %), а...
Проверете дали правилно ја користите чијата
Овие мали семки се вистинска ризница на растителни влакна, протеини, антиоксиданти и омега-3 масни киселини. Меѓутоа, не е сеедно на кој начин ги консумирате.
Погрешен начин на консумирање е да голтнете лажица чија семе, а...