Внимателно со храната во лето: Заборавете на виршли и похувано месо
Можете ли да го замислите летото без скара, сладолед и шарени коктели? Во продолжение дознајте која храна треба да ја избегнувате во летните месеци.
Виршли
Виршлите не спаѓаат во здрава храна, но сепак понекогаш сакаме да...
Дали намалување на порциите со храна може да влијае врз глобалната епидемија на дебелина?
Намалувањето на порциите на прехранбените производи би можело да придонесе за намалување на дебелината преку промена на перцепцијата за „нормална“ големина на порцијата, која инаку со текот на годините се повеќе и повеќе се...
Чајот од пченкарната свила слабее
Пченката, поточно свилата од пченка која виси од плодот во вид на тенки и свиленкасти влакна се смета за проверено и целосно безопасно средство за слабеење.
Освeн што обезбедува ефикасно слабеење ако се пие како...
Срцето бара овошје, зеленчук, мешунки и цели житарки
Според експертите од Американскиот колеџ за кардиологија (ACC), исхраната богата со овошје, зеленчук, мешунки и цели житарки и понатаму останува најкорисна за здравјето на срцето.
Омега-3 масните киселини и мешунките (вклучувајќи грав, леќа и грашок)...
Не се сите омега-3 масни киселини исти
Истражувањата покажале дека омега-3 масните киселини кои потекнуваат од рибите имаат подобар ефект врз превенција на рак на дојката во однос на омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во лененото масло и другите растителни...
Азуки – шампион меѓу гравот
Азуки гравот се смета за шампион меѓу гравот. Главно се смета дека се што е корисно е со лош вкус, а се што е вкусно мора да биде непростливо штетено за нашето здравје. Но...
Воопшто не е безопасно, пазете ги децата од адитивите во храната
Адитивите, хемиски соединенија кои се користат за зачувување, пакување и подобрување на вкусот на храната, можат да му наштетат на здравјето на децата, предупредуваат експертите. Имено, се поголем број научни докази ги поврзуваат овие...
Јадете ли тиквички?
Лековити својства
Тиквичките лесно успеваат, а најмногу им одговара исончана, плодна и хумусна почва. Мај е почеток на сезоната на тиквички, која трае до јули, а со редовната берба се поттикнува формирање на нови цветови...
Дневна доза јаткасти плодови
Јаткастите плодови се богати со здрави масти и претставуваат храна за мозокот и за срцето. Тука спаѓаат лешниците, бадемите, ф’стаците, кикиритките, оревите...
За подобро здравје се советува да се јаде една шака јаткасти плодови на...
Уште една причина зошто е важно децата да пијат млеко
Децата со прекумерна тежина кои консумираат најмалку 2 шолји кравјо млеко дневно, според резултатите на истражувачите на Универзитетот Тексас во Хјустон, имаат подобра контрола на шеќерот во крвта во однос на прекумерно тешките врсници...