Железото се пие на празен желудник!Ова се правила за консумирање на додатоци во исхраната

Веројатно мал е бројот на лица кои не користат барем еден додаток во исхранта. Но, дали тоа го прават во вистинско време и кога е најдобро да се земаат суплементите?

Најважен одговор на прашањето за суплементите е зошто ги пиете. Важно е, секако, тоа да го правите после конултација со лекар и да ги пиете редовно. За да не заборавите тоа го направите во текот на денот, најдобро е да станат дел од утринскиот ритуал, односно да се испијат веднаш по појадокот.

Еве како ќе имате најголема корист од пет најчесто користените суплементи:

Витмин Д  – Растворлив е во масти (како и витамините А, Е и К), што значи дека треба да се внесува со храна. Особено се препорачуваат оброци кои се богати со здрави масти, како што се маслиново масло, путер или авокадо, бидејќи тие ја забрзуваат апсорпцијата на витамините.

Калциум – Овој минерал треба да се подели во две дози. Калциумот е физички голем, па тешко се голта. Преполовете го,па едната половина пијте ја наутро, а другата во попладневните часови. Телото подобро апсорбира помали дози калциум. Ако сметате дека со таблета од 1000мг ќе постигнете подобар резултат, треба да знаете дека на тој начин многу предности од овој минерал нема да дојде до израз. Истражувањата објавени на Харвард покажале дека поголема корист има ако се испијат две дози од по 500мг.

Земањето калциум истовремено со железо, цинк и магнезиум, може да ја успори способноста на телото да ги апсорбира, па избегнувајте овие суплементи да ги пиете заедно.

Железо – Ова е исклучок од правилата дека суплиментите треба да се земаат со оброк. Препорака е железото да се пие празен желудик, бидејќи на тој начин се спречуваат евентуални тешкотии при варењето. Ако веќе ви е потребен некој напиток за да го испиете железото полесно, тогаш тоа нека биде сок од цеден портокал. Некои нутриенти подобро се апсорбираат кога се земаат заедно, а токму железото и витаминот Ц прават една од тие магични комбинации.

Витамин Б – Бидејќи овие витамини се растворливи во вода, постои ограничување колку нашето тело може да ги апсорбира. Со витамините растворливи во масти, телото го чува вишокот, но кога станува збор за витамини растворливи во вода, тие се исфрлаат на орвото одење во тоалет. За да се има поголема корист, може да се поделат дозите.

Рибино масло – Суплементите на база на рибино масло треба да се земаат со храна, но не поради подобра апсорпција, туку заради непријатниот вкус.