Природни лекови против анемија
Анемијата е често заболување кај жените, а особено е изразена кај трудници и жени со обилен менструален циклус. Исто така, жените кои често се на ригорозни диети главно не внесуваат доволно количество на железо...
Што е поздраво – зеленчукот да се сечка или кине?
Со сечењето на зеленчукот може да се загубат некои хранливи состојки, бидејќи така се уништува неговата структура. Поради тоа се препорачува кинење или цепкање на зелените лиснати зеленчуци и билки, бидејќи така нутритивната структура...
Медитеранската исхрана влијае на овулацијата
Резултати од најновото истражување покажале дека жените кои консумираат медитеранска храна богата со овошје, зеленчук, риба и житарки имаат помали проблеми со зачнувањето.
Добрата вест е дека медитеранската исхрана може да заштити од отпорност на...
Калиумот го намалува ризикот од мозочен удар за над 20 отсто
Италијански стручњаци анализирале податоци од 11 студии во кои биле вклучени 250 илјади лица во период од 19 години за да можат да забележат кој од испитаниците доживеал мозочен удар или боледувал од срцева...
Направете го појадокот здрав – додадете доза антиоксиданти
Сите знаеме дека појадокот е најважен оброк и дека за здравјето на организмот е многу важно тој да не се прескокнува. Меѓутоа, секако, е важно што ќе појадуваме.
Најголема корист може да извлечеме од намирници...
Испијте го овој напиток пред спиење и ќе го снема салото околу половината
Масните наслаги околу половината се всушност маснотии во стомакот кои не се здрави, дури и ако немате зголемена телесна тежина. Едноставен природен напиток кој се консумира пред спиење ќе ви помогне да ги елиминирате...
Сте слушнале ли за кокосов сируп?
Кокосовиот сируп е природен засладувач кој се добива од слаткиот сок собран од дебелите стебла или пупките на кокосот во цветање. Течноста која така се добива потоа се подложува на испарување на ниски температури...
Природно намалете го кортизолот – хормон на стресот
Доколку сте често под страс, можно е нивото на кортизол да ви е покачено. Тоа е т.н. хормон на стрес, кој ја подига способноста на организмот во ургентни ситуации, но ако е секогаш покачен...
Пет причини зошто е добро да јадете копар
Векови наназад копарот е познат како зачинска и лековита билка. Извор е на калциум, манган и железо, а нејзините антивоспалителни и антимикробни својства го прават корисен за здравјето.
Силен антиоксидант. Меѓународни истражувања покажале дека антиоксидантната...
Што е агаве шеќер?
Агаве шеќерот се добива од мексиканскиот кактус сина агава. Всушност станува збор за дехидриран облик на агаве сируп, претходно исушен. Цел процес се одвива полека на ниска температура која не надминува 42 степени. На...


























