За него секогаш се зборува во суперлативи: Засладете се со лажичка здравје

На едно место, во една лажичка мед може да ги најдете витамините Ц, Д, Е, К, Б1, Б2, Б5 и Б6

Медот е комбинација на органски киселини, ензими, аминокиселини, зрнца полен, етерични масла, флавоноиди, витамини, минерали и други вредни состојки. Содржи витамини Ц, Д, Е, К, Б1, Б2, Б5, Б6, како и минерали железо, магнезиум, натриум, калиум, калциум, фосфор, цинк, јод, бакар, хром и селен. Сите овие вредни витамини и минерали се одговорни за неговите многубројни лековити својства.

Медот, меѓу другото, е мевлем за срце

Како влијае медот врз здравјето?

1. Го зајакнува вашето срце – антиоксидантите од медот можат да го спречат стеснувањето на крвните садови, што предизвикува срцев застој, дезориентацијата и главоболките.

2. Помага во подобрување на меморијатаму се спротивставува на стресот, го зајакнува имунитетот и ја подобрува меморијата. Медот ги смирува нервите и го отстранува заморот, а ги ублажува и психолошките нарушувања.

3. Одличен е за варење – Медот е силен антисептик, може да го земате на гладно и да ги решите проблемите со дигестивниот тракт. Минувајќи низ желудникот, ги уништува бацилите и ги лекува малите рани во слузницата.

4. Помага во губење на тежината – шеќерот во медот е со поинаков состав од другите засладувачи. Медот, исто така, го забрзува и метаболизмот, што помага при губење на вишокот на килограми.

5. За убава кожа – Со редовна консумација на мед, може да го исчистите телото од разни токсини, додека антибактериските својства ќе ја одржуваат убавината на кожата.

6. Мед за добар сон – шеќерот во медот го зголемува нивото на инсулин во крвта, кој потоа ослободува серотонин, кој, пак, се претвора во мелатонин, хормон одговорен за квалитетен сон.

Веројатно, знаете – Не користете метални лажички кога јадете мед!

Најмногу од лековитите својства на медот ќе ги внесете во организмот доколку го растворите во топла течност и го испиете или, пак, ако неколку минути го држите под јазикот. Немојте да користите метална лажичка за мед, бидејќи може да дојде до реакција на органските киселини и металот, па затоа е подобро да се послужите со дрвена, порцеланска или пластична лажичка.