дома Исхрана страница 152

Исхрана

Ако претерувате со чај, ризикувате флуороза на коските

Многу истражувања покажале дека редовното пиење чај помага во спречување на дијабетес, рак, срцеви заболувања и деменција, а чајот (незасладен) е ефикасен борец и против вишокот килограми. Дури се покажало и дека помага да...

Кордицепс – лековитата чудо печурка од Тибет

Главната причина за нејзината примена лежи во желбата за зголемување на отпорноста на организмот, подобрување на либидото, како и способноста за поголема работна способност и подобри спортски резултати. Неговата примена се препорачува и при...

Трикови со кои ќе го разбудите метаболизмот за 15 минути  

Со помош на овие трикови, на здрав, брз и едноставен начин освен што ќе се ослободите од симптомите кои ве мачат, лесно ќе потпомогнете храната побрзо да ви се свари и да го поттикнете...

Медот – спас за болно грло, изгореници од сонце и несоница

Медот содржи многу природни карактеристики кои можат да му помогнат на вашето тело во борбата против бактериите и инфекциите, како и да ја врати влажноста на вашата кожа и природниот сјај. Освен за консумација,...

Со морска храна побрзо до потомство

Паровите кои јадат многу морска храна имаат повеќе сексуални односи и побрзо стигнуваат до потомство од оние кои ги избегнуваат школките или сардините, покажале резултатите на најновото американско истражување. Имено, научниците следеле 500 пара во...

Дали готвите со алуминиумска фолија? Ризично е!

Алуминиумот е третиот најраспространет елемент во Земјината кора на кој секојдневно сме изложени преку храната и водата. Проблемот лежи во фактот што алуминиумот е добро познат невротоксин, кој се почесто се поврзува со Алцхајмерова...

Силата на природата против артритисот

Кверцетинот се смета за еден од најважните антиоксиданси (најмногу застапен во овошјето и во зеленчукот), кој во содејство со витамините Ц и Е, го штити организмот од штетните ефекти на слободните радикали. Истовремено, кверцетинот...

Бројни здравствени придобивки: Ќе јадете ли денес диња?

Поради ниската енергетска вредност и високата содржина на вода, дињата е многу популарна и особено препорачлива во топлите месеци. Добредојдена е ако сакате да го искористите периодот на намален апетит и да изгубите некој...

Козјото сирење како природен седатив

Во Европа се одгледува околу три проценти од вкупната популација на кози во светот, но поради современиот пристап, извонредните услови за исхрана, напредната технологија и многуте млечни раси, тој мал процент на кози дава...

Коензимот Q 10 – еликсир на младоста и чувар на срцето

Супстанцата коензим Q10 е откриена во 1957 година од страна на американскиот научник Фредерик Л. Крејн, кој најпрво ја пронашол во срцевото ткиво на бикот. Затоа се претпоставувало дека оваа супстанца постои и кај...

НАЈНОВИ ВЕСТИ