дома Исхрана страница 154

Исхрана

Воопшто не е безопасно, пазете ги децата од адитивите во храната

Адитивите, хемиски соединенија кои се користат за зачувување, пакување и подобрување на вкусот на храната, можат да му наштетат на здравјето на децата, предупредуваат експертите. Имено, се поголем број научни докази ги поврзуваат овие...

Јадете ли тиквички?

Лековити својства Тиквичките лесно успеваат, а најмногу им одговара исончана, плодна и хумусна почва. Мај е почеток на сезоната на тиквички, која трае до јули, а со редовната берба се поттикнува формирање на нови цветови...

Дневна доза јаткасти плодови

Јаткастите плодови се богати со здрави масти и претставуваат храна за мозокот и за срцето. Тука спаѓаат лешниците, бадемите, ф’стаците, кикиритките, оревите... За подобро здравје се советува да се јаде една шака јаткасти плодови на...

Уште една причина зошто е важно децата да пијат млеко

Децата со прекумерна тежина кои консумираат најмалку 2 шолји кравјо млеко дневно, според резултатите на истражувачите на Универзитетот Тексас во Хјустон, имаат подобра контрола на шеќерот во крвта во однос на прекумерно тешките врсници...

Топ 3 намирници кои ја отстрануваат болката од желудникот и дигестивниот систем

Куркума Најдобра е за: болки во стомакот, синдром на иритабилно црево и депресија Како делува? Ова е зачин кој секое јадење го бои во убава жолта боја. Главната состојка е куркумин, кој има антивоспалителни својства....

Здрава храна со скриени калории

Мислите дека смутито ии енергетските барови се диетални? Всушност понекогаш реалноста е многу поразлична. Некоја „здрава“ храна има и скриени калории, кои би можеле да му попречат на вашиот режим на исхрана и одржувањето...

Копар – зачин што го сака телото

Копарот (Anethum graveolens) претставува медитеранска билка. Потекнува од Персија и источниот дел на Индија, но се одгледува и во јужниот дел на Европа. Лековитите делови на копарот се листовите и цветовите, кои се собираат...

Суви кајсии и сливи – природен лек за зајакнување на имунитетот

Кајсиите се нискокалорично овошје богато со витамини А, Б2, Б3 и Ц, имаат 10 пати повеќе магнезиум отколку останатото овошје, богати се со калциум, железо, каротен... Без разлика дали ги јадете суви или свежи,...

Смоквата го поттикнува здравјето и ја буди сексуалноста  

Смоквата е овошје кое е достапно во текот на целата година, но во сушена форма, додека свежа и сурова може да се консумира само во летните месеци. Ова исклучително здраво овошје потекнува од Азија...

Аминокиселина во зелениот чај се бори против стресот и уморот

Аминокиселината L–теанин која се наоѓа во зелениот чај има смирувачко дејство и се бори против стресот и уморот. Го ублажува чувството на анксиозност, несоница, депресивните состојби, синдром на хроничен замор и нестабилноста на крвниот...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!