Природно намалете го кортизолот – хормон на стресот

Нивото на кортизол може да се намали на природен начин со билки.

Доколку сте често под страс, можно е нивото на кортизол да ви е покачено. Тоа е т.н. хормон на стрес, кој ја подига способноста на организмот во ургентни ситуации, но ако е секогаш покачен може да предизвика низа проблеми. Нивото на кортизол може да се намали на природен начин со билки.

Ашваганда. Оваа билка која се нарекува и индиски женшен е адаптоген која поседува својство за ублажување на стресот и неговите симптоми. Во ајурведската медицина ашвагандата се користи како средство за ублажување на анксиозноста. Истражувања покажале дека суплементот на оваа билка – правот, може да го намали нивото на кортизол и до 30 %.

Родиола. Оваа адаптогена билка се користи за зголемување на издржливоста и енергијата на организмот, а го намалува и стресот и заморот. Истражувањата покажале дека родиолата може да ја ублажи депресијата многу побрзо од конвенционалните антидепресиви. Таа не делува како седатив, туку го подобрува менталното функционирање.

Истражувања потврдиле дека гинко билобата може да помогне да се ублажат симптомите на стресот и да се намали крвниот притисок.

Куркума. Куркумата покажува низа поволни својства на здравјето вклучувајќи го и тоа дека помага во нормализирање на нивото на кортизол. Таа превентивно делува против невродегенеративните пореметувања, во кои спаѓа Алцхајмеровата болест.