дома Исхрана страница 162

Исхрана

Моќта на црниот ориз

Црниот ориз во Кина има статус на света храна. Научниците тврдат дека оваа намирница може да биде нов член во групата намирници наречени суперхрана. Во себе има малку шеќер, но е преполн со влакна...

Зелка за природен детокс на телото

Овој широко употребуван зеленчук има висока биолошка, а ниска калориска вредност (24 калотии на 100 грама). Во најголем процент содржи вода, помалку масти и протеини. Содржи големо количество целулоза, аминокиселини холин и триптофан. Изобилува...

Како ги уништуваме хранливите материи во зеленчукот

Сите совети во врска со исхраната на некој начин се поврзани со што поголема консумација на зеленчук, но под услов да не го уништиме со подготовката. Зеленчукот е многу важен дел од здравата исхрана, но...

Наутот – извор на енергија

Наутот не е баш ниско калорична храна, но, од друга страна, пак, е богат со многу корисни и потребни нутриенти: сложени јаглехидрати, протеини, масти и влакна. Уште една важна карактеристика за ова растение е...

Дали лутите пиперчиња навистина предизвикуваат мигрена?

Храната што ја јадеме и времето во кое ја консумираме често може да биде главна причина за главоболка. Не постои лек за мигрена, но таа може да се спречи со правилна исхрана и со воведување...

Пченица – зрно живот

Меѓу бројните модерни трендови на велнес културата и здравото живеење, во последно време е актуелно мислењето дека пченицата треба да се одбегнува. Сепак, оваа популарна житарка со милениуми наназад служи како основна суровина на човековата...

Вистина за храната со поминат рок

Речиси 91 % од потрошувачите ја фрлаат храната поради рокот на употреба напишан на пакувањето. Но, не е сe како што изгледа. Никој не сака да се отруе од храна, но не сака и...

Булгур: Го поттикнува варењето, ја подобрува циркулацијата и ги зајакнува коските

Кога станува збор за житарки, повеќето од нас се ограничуваат на неколку добро познати како што се ориз, овес (најчесто како снегулки), евентуално просо или хељда. Во последно време се попопуларни се киноа, кус-кус...

Еден вид храна го стимулира губењето на тежината и го намалува лошиот холестерол

Храната богата со диетални влакна дава подолго чувство на ситост, го намалува нивото на лошиот холестерол во крвта, но, исто така, го поттикнува и слабеењето. Ако сакате да симнете неколку килограми, време е да ги...

Мајоранот како лек за желудникот

Мајоран (Majorana hortensis Moench. – Origanum majorana) е растение кое припаѓа на семејството Labiatea. Медицинско име му е Herba majoranae. Во стариот Египет било посветен на богот Озирис, а се сметало за едно од...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!