Труење со храна во лето-како успешно да го избегнете и да бидете здрави!
Стапката на труење со храна се зголемува во летните месеци бидејќи бактериите растат побрзо во потопло време. Јадењето храна оставена во опасната зона (од 4 степени целсиус до 60 степени целсиус) предолго може да...
4-те најдобри диети за губење на тежината кај жените
Постојат многу програми за исхрана и планови за оброци, вклучувајќи и многу диети дизајнирани специјално за жени кои сакаат да изгубат тежина.
Сепак, не сите диети се подеднакво ефикасни кога станува збор за губење на...
Дали сладоледот може да биде здрав за јадење?!
Љубителите на сладолед ширум светот веројатно се израдуваа кога една неодамнешна статија сугерираше дека уживањето во омилениот вкус можеби е здраво. Статијата се базира на докторска теза од 2018 година, која сугерира дека луѓето...
ЕШЕРИХИЈА КОЛИ-БАКТЕРИЈА НА РАСИПАНИТЕ СЕНДВИЧИ ВО ЛЕТО
Бактериите на ешерихија коли (E. coli) вообичаено живеат во цревата на здравите луѓе и животни. Повеќето видови на E. coli се безопасни или предизвикуваат релативно кратка дијареа. Но, неколку видови, како што е E....
Опасностите и придобивките од јадењето лути пиперки
Стандардно е зачинетата храна да предизвика потење на горната усна, солзење на очите и чувство на пламен во устата. Но, дали јадењето лути пиперки може негативно да влијае на вашето здравје? Прашањето вреди да...
Бидете сам свој нутриционист! Научете бесплатно со што се храните, без потреба од професионалец
Многумина од Вас кога читаат и сакаат да применат одредена диета се среќаваат со многу медицински и нутриционистички поими кои можат да Ве збунат. Панацеа.мк ви ги објаснува сите битни поими кои се употребуваат...
Моркови-извор на вашето здравје и феноменална летна диета
Морковите се коренови зеленчуци кои првпат се одгледувале во Авганистан околу 900 година од нашата ера. Портокаловата можеби е нивната најпозната боја, но тие доаѓаат и во други нијанси, вклучувајќи виолетова, жолта, црвена и...
Неговото величество-КЕФИРОТ
Кефир или кепир е ферментиран млечен пијалак кој потекнува од Кавказските планини направени со кефир "зрна", ферментиран стартер. Се подготвува со инокулација на кравјо, козјо или овчо млеко со кефирски зрна. Традиционалниот кефир бил направен во...
КАЈСИИ-регенератори на вашето здравје
Кајсиите се мали, жолти плодови со семка во средината. Како и повеќето овошја, тие се полни со витамини и минерали и се одличен додаток на здравата исхрана.Експертите препорачуваат луѓето да јадат многу овошје и...
КЕЉ- витаминско чудо за вашиот организам
Ако барате начин да го смените вкусот на салатата додајте лиснат зелен кељ. Еден филџан сиров кељ може да ви пружи 206% од дневната потреба од витамини и 134% од потребниот витамин Ц....