Опасностите и придобивките од јадењето лути пиперки

Стандардно е зачинетата храна да предизвика потење на горната усна, солзење на очите и чувство на пламен во устата. Но, дали јадењето лути пиперки може негативно да влијае на вашето здравје? Прашањето вреди да се размисли - што ги прави лутите лути толку огнени и кои се опасностите од нивното јадење?

Стандардно е зачинетата храна да предизвика потење на горната усна, солзење на очите и чувство на пламен во устата. Но, дали јадењето лути пиперки може негативно да влијае на вашето здравје? Прашањето вреди да се размисли – што ги прави лутите лути толку огнени и кои се опасностите од нивното јадење?-посебно сега кога пазарот е преполн со домашни каварџик лути пиперки, увозни чили пиперки и везени суви лути пиперки.


Што ги прави пиперките толку лути?!
Главното соединение кое им дава на чили лутите карактеристичен удар е фитонутриентот наречен капсаицин.

„Капсаицинот се врзува за рецепторите на пупките за вкус кои ја детектираат температурата и испраќа сигнали за зачинета топлина до мозокот“, објаснува др. Василијан.

Количината на топлина во пакетот пиперка е поврзана со нивото на капсаицинот што го содржи. За да дознаат колку е зачинета жешката пиперка, авантуристичките јадења можат да се повикаат на скалата Сковил.

Мерната алатка ги рангира сортите пиперки од најмногу до најмалку зачинети врз основа на нивната концентрација на капсаицин. Скалата на Сковил се движи од стандардни пиперки без капсаицин до пиперки духови и скорпијата од Тринидад – најзачинето чили.

Опасност од јадење лути пиперки
„Малку е мит дека лутите пиперки всушност можат да предизвикаат физичко оштетување на хранопроводникот или јазикот“, објасни др. Василијан.

Но, тоа не значи дека не се поврзани никакви опасности со јадењето лута храна. Зошто? д-р. Базилијан појасни дека кога јадеме многу лути пиперки, мозокот добива сигнали за болка што може да резултира со вознемирен стомак, гадење или повраќање.

И додека самите лути пиперки можеби не предизвикуваат оштетување на хранопроводникот, тие симптоми, како повраќање, можат.

„Ако се појави повраќање, киселината што доаѓа од желудникот може да го иритира хранопроводникот“, истакна др. Василијан.

Други потенцијални реакции на супер зачинети пиперки вклучуваат:  

Дијареа
Болка и црвенило на кожата
Болка и црвенило во очите (ако се допре до окото)
Респираторен дистрес (при вдишување)
Тешкотии со дишењето

Треба да пиете млеко за да ги ублажите симптомите на јадење лути пиперки. Но, не пијте вода, што може да ги влоши симптомите на јадење лути пиперки. Тоа е затоа што водата може да шири капсаицин околу устата, потенцијално интензивирајќи ја болката.

Ако лутата пиперка дојде во контакт со вашата кожа или очи, можете да ја исплакнете со вода или да нанесете ладна облога.

Кога јадете лути пиперки, изберете сорти што не се премногу високи на скалата на Сковил и консумирајте ги во вкусни оброци, а не сами.

На овој начин, влијанието врз јазикот, хранопроводот и желудникот е исто така помало“


Здравствени придобивки од лутите пиперки
Лутите пиперки исто така можат да дадат здравствени придобивки. Луѓето често користат капсаицин за лекување на артритис и други состојби поврзани со болка. Други, исто така, го користат фитонутриентот како состојка во локални лекови. Во тие случаи, капсаицинот делува така што ги стимулира болките влакна

Еден специфичен лек, наречен Zostrix HP (капсаицин), третира дијабетична невропатија, која се однесува на нервна болка поврзана со дијабетес. Ефективноста на тие фластери се споредува со другите орални лекови (како габапентин и дулоксетин) кои исто така ја третираат состојбата.

Во прилог на дијабетична невропатија, капсаицинот може ефикасно и други знаци и симптоми на неколку болести, како што се:

 

 

 

Болка во грбот
Главоболки
Остеоартритис
Болка од траума
Гадење и повраќање по операцијата
Болка после операција
 

Некои луѓе претпочитаат да јадат многу луто. Но, премногу топлина може да резултира со непријатни несакани ефекти, како гадење, повраќање, абдоминална болка или дијареа.

Капсаицинот е виновникот за лутата топлина во лутите пиперки. И додека капсаицинот може да го иритира нашиот дигестивен систем и да ги предизвика тие непријатни несакани ефекти, тој е исто така корисна состојка во лековите кои ги третираат состојбите поврзани со болка.

„Кога консумираме работи кои не ни се апетитни и во количини кои се неразумни, можноста за негативни исходи и непријатност е многу реална“, истакна др. Василијан.

Затоа, сметајте се предупредени ако планирате да учествувате на натпревар за јадење лута пиперка.

ИЗВОР:тука