дома Исхрана страница 98

Исхрана

Времето во кое ги јадете покажува дали овие намирници ви помагаат или ви штетат!

Дали знаете дека овошјето треба да го консумирате во одредено време во текот на денот за тоа најдобро да се одрази на вашето здравје. Кај многу намирници е мошне важно во кој дел од...

Три намирници кои не треба да се консумираат истовремено

Сите знаеме дека некои производи не може да се комбинираат. Меѓутоа, постојат нејасни, но истовремено и нездрави комбинации кои треба да се избегнуваат. Ќе се изненадите кога ќе ја прочитате оваа листа. Домати и сирење Оваа...

Интуитивна исхрана: три причини да не изедете сè од чинијата

Навика на многу луѓе е никогаш да не оставаат ништо во чинијата, без разлика дали се гладни или не. Можеби тоа е навика која останала од нашите баби, кои не учеле да не оставаме...

Ослободете се од киселините и подригнувањето на природен начин

Кога киселините од желудникот се враќаат во хранопроводникот и притоа предизвикуваат подригнување, болка, непријатност и чувство на печење во грлото и градите, тоа се нарекува рефлукс. Рефлуксот се јавува како последица од пореметена и...

Антистрес диета: Намирници кои топат килограми и ослободуваат од нервоза!

Храната го ублажува стресот на неколку начини. На пример, некои намирници поттикнуваат производство на серотонин во организмот, други го намалуваат производството за кортизол и адреналин, хормонот на стрес кој долгорочно може да го нарушат...

Макадамија: билка која штити од рак, ги чува коските и го намалува холестеролот

Макадамијата е здрава намирница која помага во зачувувањето на здравјето. Ова се некои од нејзини предности. Оревот макадамија спаѓа во групата на најздрави јаткасти плодови, а потекнува од Австралија, која и денес е најголем произведувач....

Леќа – вкусна и здрава диетална намирница

Леќата е една од најздравите намирници која може да ја консумираат дури и дијабетичари, лица со целијакија, лица со висок крвен притисок и холестерол, па и лицата кои се обидуваат да ја намалат телесната...

Зошто е важен витаминот Ф и каде го има?!

Повеќето веќе доволно знаат за важноста на витамините за организмот и се трудат да ги внесуваат во задоволувачки количества. Меѓутоа за значењето на витаминот Ф, кој организмот, инаку, не го создава, не се знае...

Да се јаде кората од овошјето и зеленчукот – ДА или НЕ?

Овошјето и зеленчукот се познати по огромните количини на витамини, минерали, и други хранливи состојки кои се потребни за правилно функционирање на организмот. При консумирање на овошје и зеленчук, вообичаено се отстранува лушпата од...

Што се диоксини во храната – токсични и канцерогени соединенија

Европската агенција за безбедност на храна значајно ги намали препорачаните ограничувања кога станува збор за количината на диоксини и со нив поврзаните токсини во храната. Диоксините се хемикалии кои се поврзуваат со проблемите во репродуктивното...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!