Макадамија: билка која штити од рак, ги чува коските и го намалува холестеролот

Макадамијата може да помогне во регулирање на телесната тежина, губење на вишокот килограми и согорување на мастите

Макадамијата е здрава намирница која помага во зачувувањето на здравјето. Ова се некои од нејзини предности.

Оревот макадамија спаѓа во групата на најздрави јаткасти плодови, а потекнува од Австралија, која и денес е најголем произведувач. Благодарение на нутритивните својства со кои располага, овој плод делува во зачувувањето на здравјето на целиот организам.

Оревот макадамија е богат извор на витамини, особено витамините А, Б и Ц, кои го јакнат метаболизмот и допринесуваат за негова рамнотежа. Витамините делуваат на здравјето на кожата, косата и ноктите, како и на здравјето на коските, мускулите и сврзното ткиво.

Освен витамини, тука се и протеините како калциум, калиум, железо, магнезиум, цинк и фосфор. Со оглед на големиот процент на присутни протеини, макадамијата исто така го намалува холестеролот и крвниот притисок.

Макадамијата е и извор на енергија. Често го консумираат спортисти, кои се занимаваат со разни активности, а им е потребно и повеќе енергија отколку што телото може да добие од секојдневната исхрана. Оревот макадамија содржи дури 70% заситени масни киселини, кои го намалуваат ризикот од појава на рак.

Овој јаткаст плод може да помогне во регулирањето на телесната тежина, во губењето на вишокот килограми, поттикнува слабеење, согорува маснотии и го намалува апетитот.