Три намирници кои не треба да се консумираат истовремено

При пржење компири се формира голема количина на скроб и канцерогени супстанци, па затоа може дополнително да ја влошите ситуацијата со протеините од јајцата.

Сите знаеме дека некои производи не може да се комбинираат. Меѓутоа, постојат нејасни, но истовремено и нездрави комбинации кои треба да се избегнуваат. Ќе се изненадите кога ќе ја прочитате оваа листа.

Домати и сирење

Оваа комбинација е многу вкусна, но ги преоптоварува панкреасот и црниот дроб. Киселините од доматите реагираат со калциумот кој се наоѓа во белото сирење, создавајќи специфични наслаги во зглобовите. Секако, нема потреба во целост да се исклучат доматите и сирењето од исхраната, но не треба да се консумираат заедно.

Помфрит и јајца

При пржење компири се формира голема количина на скроб и канцерогени супстанци, па затоа може дополнително да ја влошите ситуацијата со протеините од јајцата.

 

Колачи и млеко

Ако јадете слатки пецива (колачи, кекси) со млеко или какао, ризикувате жиговина и непријатна ферментација во стомакот. Генерално, нутриционистите веруваат дека млекото треба да се консумира одвоено од останатите производи. Единствен исклучок е кафето.