Стручни совети

Ацевски, доктор на фармацевтски науки: Што претставува Модел на здравство базирано на проценка на...

(What Is Value-Based Healthcare?) Потребата од постојано подобрување на здравствениот систем, а се со цел креирање на здравствено-финансиски систем во кој ќе се добие најголема вредност за вложените средства, наметнува тренд на имплементирање на нови...

Д-р сци. Сајковски и доц. д-р Ставриќ: Предвреме родените бебиња имаат поголеми потреби од...

Пишуваат: Д-р сци. Александар Сајковски, педијатар и доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог- педијатар         Колку долго да се дои бебето? За ова прашање нема точен одговор. Пожелно е да се дои барем првите 6 месеци, а...

Асс. д-р Христијан ДУМА: Дали навистина знаете колку сувото око влијае врз квалитетот на...

На нашите очи им требаат солзи за да останат здрави и удобни. Ако нашите очи не произведуваат доволно солзи, тогаш настанува суво око. Суво око е, исто така, кога окото не го произведува вистинскиот...

Интервју со Александар Матовски-Цако: Дауновиот синдром е состојба, а не болест

„Слика“ Сонувам дека се сликам. Слика со цвеќиња, сонце и топла плажа. Јас сонувам и верувам во себе. Се гордеам со тоа што го имам. Јас сум среќен со малку љубов и искреност. Не случајно го отвораме овој...

Д-р сци. Сајковски: Има многу причини за уртикарија, но во основа е класична имунолошка...

ЗА УРТИКАРИЈАТА Уртикарија (народен термин „копривњача“) се црвенила по кожата или на зглобовите кои се испакнати и може да се како географска карта. Тие промени може да се појават на кој било дел од телото...

Асс. д-р Бесими: Тераписки ставови во третирање на трауми на граден кош

Пациентите кои се здобиваат со тапа траума во собраќајни незгоди или, пак, преживуваат при паѓање од височина, често покрај другите повреди, имаат и мултипли фрактури на ребра со дислоцирани фрагменти и торакален капак –...

Доц. д-р Ставриќ и д-р сци. Сајковски: На шест месеци бебето ја удвојува, а...

Пишуваат: Доц. д-р Катарина Ставриќ, имунолог - педијатар и д-р сци. Александар Сајковски, педијатар    Здраво бебе е најдобар показател за правилна исхрана и доволно количество млеко. Сито бебе е активно, задоволно, а во периодите меѓу подоите...

Интервју со д-р Митко Караѓозов: Карциномот на дојка главно е испровоциран од хормоните од...

Загрижувачка е бројката на жени заболени од карцином на дојка, а уште поалармантно е што меѓу нив се се повеќе млади жени. Старосната граница за развој и појава на оваа болест, која е 99...

Асс. д-р Дума: Загадувањето на воздухот како причинител за алергии на окото

Извори на загадување на воздухот се индустриските објекти (кои ослободуваат гасови како: сулфур, јаглерод, азот и тешки метали), моторните возила, хемиските средства за заштита на растенијата, смогот, затворените простории - канцеларии, трговски центри, простории...

Проф. д-р Нетковски: Акутен тонзилитис – најпогодени од ова воспаление се децата!

Тонзилитис претставува воспаление на тонзиларното ткиво најчесто локализирано на непчените тонзили, но воспалителната реакција често се пропагира и на фаринксот кога говориме за тонзилофарингитис. Акутниот тонзилитис почесто се јавува кај деца и адолесценти додека возрасните...

НАЈНОВИ ВЕСТИ