Стручни совети

Историја на вештачкото оплодување

Од 1978 година, кога е родена Лујза Браун, првото бебе од постапка на вештачко оплодување, овој метод овозможил раѓање на преку 3,5 милиони деца ширум светот. Со се подобрата современа опрема, вештачкото оплодување покажува...

Aсс. д-р Јорданчо Иванов: TORCH инфекциите се уште една закана за плодот во текот...

Кратенката TORCH се однесува на инфекции со Т-Toxoplasma, O-(other)-други инфекции, како Hepatitis B, Mumps, Treponema, Parvo B 19 virus, Varichela,  R-Rubeola,  C-CMV инфекција и H–Herpes virus инфекции. Симптомите на овие инфекции, можат да бидат од...

Д-р сци. Сајковски: ПАТНА АПТЕКА – Што ви треба на одмор (од лекови) за...

Лекови за третман на алергија Алергиите се чести во период на одмор. Некои алергиски реакции се бурни и бараат брз третман со препарати како што е Деслоратидин. Овој антиалергиски препарат е извонредно ефикасен во третман...

Над 70 % од пациентите со Кронова болест имаат потреба од хируршка интервенција (5)

Бројките говорат дека речиси 70-90 % од пациентите со Кронова болест ќе бидат подложени на некој тип на оперативен третман во тек на својот животен век. Во рок од 15 години од дијагностицирањето скоро...

Проф. д-р Јовица Угриновски: Конгенитален хидроцефалус кај деца

Самиот збор во груб македонски превод би бил насобирање на вода во главата. Во мозокот нормално постојат централни мозочни шуплини, коишто се исполнети со мозочна вода, ликвор, која циркулира во нив. Тоа е нормалната анатомија...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Правилен состав на храната – Засладувачи...

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Д-р Даница Поповска: Чувството на печење и жарење под гипсот може да укажува на...

При свежи повреди, или непосредно по операција, делот од телото што е во гипс продолжува да отекува и по поставувањето на гипсот. При тоа може да се појави чувство дека гипсот е тесен. Поради...

Историја на инсулинот

Зборот инсулин за прв пат е употребен 1908 година кога белгискиот научник Жан де Мајер на супстанцата што ја произведува панкреасот и дал име по латинскиот збор insula – што значи остров. Во 1921...

Aсс. д-р Јорданчо Иванов: Нелекувани инфекции во бременоста може да доведат до спонтан абортус,...

Инфекциите кои може да се јават во бременоста, можат да поминат незабележано, а можат да направат и оштетувања, како на плодот, така и на здравјето на идната мајка. За да се добие здрав плод...

Д-р сци. Сајковски: ПАТНА АПТЕКА – Што ви треба на одмор (од лекови) за...

Летниот одмор е еден од најубавите и највозбудливи периоди во животот на секое дете. Без оглед дали го поминувате на море, езеро или планина децата го доживуваат со посебен приод и страст. Но често...

НАЈНОВИ ВЕСТИ