Стручни совети

Проф. д-р Злате Стојаноски: Употреба на фекалната микробиота како третман на инфекции, предизвикани со...

Од интерес за стручната и за научната јавност во последните две години се објавите за употреба на фекалната микробиота како третман на инфекции, предизвикани со резистентни форми на Clostridium difficille. Фекалната микробиота е, всушност, нормалната...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Правилен состав на храната – ПРОТЕИНИ...

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Ацевски, доктор на фармацевтски науки: Како да се подобри здравствениот систем?

Многумина се обидувале да пишуваат на темата како да се подобри здравствениот систем во една држава, па еве и јас да пробам да дадам едно лично гледиште. Одговорот на претходно поставеното прашање е многу...

Асс. д-р Христијан Дума: Како дијабетесот влијае врз здравјето на очите, кои се последиците...

Дијабетесот е еден од најголемите проблеми и предизвик за 21 век. Глобалните вредности за бројот на возрасни со дијабетес беа 382 милиони во 2013 година и се смета дека ќе се зголемат на 592...

Кроновата болест сè почеста кај младата популација (1)

Пациентите со оваа состојба имаат периоди на релапси и ремисии. Се верува дека КБ е резултат на нерамнотежа помеѓу проинфламаторните и антиинфламаторните медијатори. Иако се смета дека во основата на оваа болест лежи генетската...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Правилен состав на храната (13)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

Д-р сци. Сајковски: BACILLUS CLAUSII – Брз и ефикасен приод во третманoт на дијареалниот...

Иако пред нешто повеќе од сто години Метинкоф (Нобелов лауреат) ја изнел тезата дека млечнокиселинските бактерии имаат позитивен ефект врз здравјето  на човекот, дури последните дваесетина година се реализирани поголем број на клинички студии...

26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБА И НЕЛЕГАЛНА ТРГОВИЈА СО ДРОГИ: „Прво слушај“

Злоупотребата и последиците од злоупотребата на психоактивни супстанции влијаат врз сите општествени слоеви во сите земји во светот. Злоупотребата на дрогата има негативни последици по здравјето и животот на луѓето, го поттикнува криминалот и...

Доц. д-р Петров: Вагиналното подмладување ќе стане како боцкањето со ботокс

Процесите на регенерација на ткивата се стимулираат со едноставна, брза, безбедна и безболна процедура, со што ласерскиот метод претставува нов начин на лекување на вагинална атрофија и уринарна инконтиненција, како и за обнова и...

Современ прирачник за пациенти со Diabetes mellitus: Вашата телесна тежина – основен проблем (12)

Шеќерната болест е едно од најмасовните страдања на современиот човек, која лесно се дијагностицира и со правилна едукација одлично се превенира и се контролира. Овој прирачник, пред сé, е наменет за лицата со дијабетес...

НАЈНОВИ ВЕСТИ