дома Здравје страница 2

Здравје

7 болести на кои заморот им е главен симптом

Самостојниот симптом на замор најчесто не кажува ништо, ниту на заболените лица, ниту на лекарите, туку мора да се гледа во контекст на појавата на други симптоми. Но, заморот може да се појави во различни...

ГЕРМАНСКО ИСТРАЖУВАЊЕ: Обдукција покажала дека коронавирусот не ги напаѓа само белите дробови, туку и...

    Обдукции на 22 пациенти во Германија кои починале од КОВИД-19 откриле дека коронавирусот SARS-CoV-2 е присутен во различни органи. Освен во белите дробови и дишниот тракт, количини на вирусна РНК откриени се и во...

НАМЕТНАТА ИЗОЛАЦИЈА: СЗО предупредува на глобална криза на менталното здравје поради коронавирусот

“Изолацијата, стравот, несигурноста и економскиот пад предизвикуваат или може да предизвикаат психолошки проблеми“, изјави Девора Кeстел, раководител на одделот за ментално здравје при СЗО. Кeстел, претставувајќи го извештајот на ОН и насоките по прашање на...

ИСТРАЖУВАЊЕ: Зборувањето е значаен начин на ширење на коронавирусот

Научниците од американскиот Национален институт за дијабетес, дигестија и болести на бубрезите (NIDDK) проочувале испитаници додека гласно ги поторувале зборовите “останете здрави“ во тек на 25 секунди во затворена кутија. Со ласер ја осветлувале аеросолта...

КОРОНА ХИГИЕНА И КЛУЧНИ ПРАШАЊА ЗА ДЕЗИНФИЦИЕНСИТЕ: Зошто е најефикасен токму миксот со 70...

Кое средство е најдобро за борба против коронавирусот? Ако се базираме на избор на производи чија цел е антисептичко делување поради КОВИД-19, тогаш е оптимално да се земе оној дезинфициенс кој содржи 70% алкохол. И...

ПОЧНА ТАРГЕТИРАНИОТ СКРИНИНГ ЗА КОВИД-19: Кој и како ќе може и ќе треба да...

Од вчера, и официјално почна таргетираниот скрининг на одредени критични категории на пациенти за КОВИД-19. Според министерот за здравство, Венко Филипче процесот ќе почне со тестирање на вработени во градинките, со цел да се изготви...

ИСТРАЖУВАЊЕ: Потврдени два најчести симптоми на коронавирусот

Главоболка и губење на осетот за мирис се најчестите симптоми на болеста КОВИД-19 кај европските пациенти кои имаат блага или умерена форма на болеста, покажуваат резултатите од истражувањето, во кое се истакнува дека болеста...

Повеќето заболени од КОВИД-19 го губат осетот за мирис веќе третиот ден

Истражување кое го спровеле американските научници од Универзитетот Синсинати покажало дека повеќето заболени од КОВИД-19 го губат осетот за мирис, третиод ден од заразата со новиот коронавирус SARS-CoV-2. Истовремено, голем процент од инфицираните лица...

СЗО гледа потенцијал во некои од тестираните лекови: “Ни требаат повеќе податоци, оти ова...

СЗО ја предводи глобалната иницијатива за развој на безбедна и ефикасна вакцина, тестови и лекови за превенција, дијагностицирање и лекување на КОВИД-19, респираторна болест од која досега заболеа 4,19 милиони лица во светот. “Имаме некои...

НАУКАТА ЗАД ДИСТАНЦИРАЊЕТО: Кога е прв пат воведено правилото за оддалеченост од два метра,...

Повеќето европски земји, вклучувајќи ја и Македонија, се во фаза на ублажување на мерките за заштита од коронанвирусот. Препораките се разликуваат од земја до земја, но една работа секаде е иста: без разлика на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ