дома Здравје страница 333

Здравје

Не ја игнорирајте болката во долниот дел од стомакот

Слепото црево се смета за „непотребно“, бидејќи како што велат лекарите, во денешно време тоа нема никаква функција во разградувањето и елиминацијата на остатокот од преработената храна. Сепак, слепото црево е во организмот и...

Бременост после 30. – поголеми шанси за 100 роденден

Жените кои забремениле после 33. година од животот отсекогаш имале подолг животен век, а природната бременост во четвртата деценија е знак за побавно стареење на репродуктивниот систем. Жените кои родиле подоцна имаат двојно поголеми шанси...

Кога детето има температура

Кога детето има зголемена телесна температура често се случува паника во домот, особено ако таа се јавува прв пат. Како да ја намалиме температурата? Дали методите на нашите родители, баби и дедовци се вистинскиот...

Моќна билка која ја убива потребата за цигари и ги топи килограмите

Стевијата е исцелителна билка која ја „убива“ потребата за никотин и ги топи килограмите, а најдобро кај неа е тоа што можете да ја одгледувате и во својот дом. Стевијата не само што го...

Високите дози на Б6 и Б12 го зголемуваат ризикот од белодробен карцином кај мажите

Новите трендови во современиот живот, особено интензивното зголемување на бројот на луѓе кои се занимаваат рекреативно со спорт доведува до масовно зголемување на употребата на витамини како суплементи. Но најчесто тоа е неконтролирано и...

Луѓето со О крвна група се посебни

Ако вашата крвна група е О, тогаш бидете сигурни дека сте посебни. Луѓето со крвна група О може да им даваат крв на сите останати групи (во еритроцитите на крвната група 0 нема никаков...

Инстаграм открива дали сте во депресија

Фотографиите што ги објавувате Инстаграм може да кажат многу повеќе за тоа што сте јаделе или каде сте биле на одмор. Тие можат да укажат на тоа дали сте во депресија. Новото истражување кое...

Шокантни податоци: На секои 17 секунди по едно лице се заразува со ХИВ!

Светот на 1 Декември го одбележува Светскиот ден за борба против сидата, кој годинава се спроведува под мотото „Сите се бројат“, придружено со кампања која ја промовира важноста на еднаквите права на здравје за...

Синдром на компјутерски вид

Синдромот на компјутерски вид (Computer Vision Syndrome - CVS) не ги оштетува очите, ниту предизвикува нивна болест, но доведува до површинска сувост, поради што очите чувствуваат напор бидејќи мора да се фокусираат. Доколку во текот...

Американските кардиолози велат: Се менува дефиницијата за хипертензија

Според новите упатства добиени од Американската асоцијација за срце (АHА) и Американскиот колеџ за кардиологија, дефиницијата за хипертензија се менува и за покачен крвен притисок се смета вредноста од 130/80 mm Hg, во однос...

НАЈНОВИ ВЕСТИ