Здравствени совети

Совети од стручни лица кои можат да го подобрат Вашето здравје и Вашите здравствени навики за подобар, активен и среќен живот.

СЕ ЗА АБОРТУСОТ-НАЧИНИ, РИЗИЦИ И ПОТРЕБА

Абортусот е постапка за прекинување на бременоста. Бременоста се прекинува или со земање лекови или со хируршка процедура. Абортусите може да се вршат само во болница по завршена здравствена процедура со проценка на здравствена состојба, ризици...

Страни тела (туѓи предмети) во носот, душникот и други отвори во човечкото тело-2...

Во медицинска смисла, туѓ предмет е нешто што е во телото, но не припаѓа таму. Страни предмети може да се вметнат во телото случајно или намерно. Тие, исто така, понекогаш се голтаат. Тие можат...

Отечени нозе и стопала преку ноќ-како да превенирате

Едемот е оток предизвикан од премногу течност заробена во ткивата на телото. Едемот може да влијае на кој било дел од телото. Но, поверојатно е да се појави во нозете и стапалата. Лековите и бременоста...

Кома е состојба на продолжено губење на свеста-потребна е брза медицинска акција

Кома е состојба на продолжено губење на свеста. Може да има различни причини, вклучувајќи трауматска повреда на главата, мозочен удар, тумор на мозокот или интоксикација со дрога или алкохол. Комата може да биде предизвикана...

Надуен стомак, гасови, потреба за испуштање-кога да побарате медицинска помош

Надуениот стомак пред сè е чувство на стегање, притисок или исполнетост во вашиот стомак. Може или не може да биде придружена со видно надуен (отечен) стомак. Чувството може да варира од благо непријатно до...

Алергија на школки-реакција на имунолошкиот систем на телото на протеини кај одредени морски животни

Алергијата на школки е атипична реакција на имунолошкиот систем на телото на протеини кај одредени морски животни. Морските животни во категоријата школки вклучуваат ракови и мекотели. Примери се ракчиња, ракови, јастог, лигњи, остриги, раковини...

Синдром на потресено бебе-сериозна повреда на мозокот што произлегува од силно тресење на новороденче...

Синдромот на потресено бебе е сериозна повреда на мозокот што произлегува од силно тресење на новороденче или мало дете. Познато е и како навредлива траума на главата, синдром на потресен удар, нанесена повреда на...

Кримско-Конго хеморагична треска-болест со смртност од 40% присутна во Македонија

Вирусот на Кримско-Конго хеморагична треска (CCHF) предизвикува сериозни епидемии на вирусна хеморагична треска. Епидемиите на CCHF имаат стапка на смртност до 40%. Вирусот првенствено се пренесува на луѓето од крлежи и добиток. Преносот од човек...

Рехабилитација на скршеници-како да закрепнете и да бидете како пред несреќата

Постарите луѓе имаат најголем ризик од паѓање. Фрактурите на коските на долните екстремитети (бедрената коска) се честа појава кај постарите лица и се поврзани со чести компликации, затоа на старите лица им се препорачува...

Гонореја (трипер) е најчесто преносливата сексуална болест во лето

Гонорејата е една од најчестите сексуално преносливи инфекции. Понекогаш се нарекува и „плескање“. Таа е предизвикана од бактерии познати како гонококи. Тие можат да ги зафатат сите мукозни мембрани, типично во уретрата, но исто...

НАЈНОВИ ВЕСТИ