Недостатокот на железо, медицински познат како сидеропенија, е еден од најчестите здравствени проблеми кој се должи на малнутриција. Малнутриција се јавува при неадекватен внес на потребните хранливи материи (во овој случај намален внес на железо). Доколку оваа состојба не се третира, се јавува железо дефицитна анемија која ги вклучува следните симптоми и знаци: замор, малаксаност, вртоглавица, опаѓање на косата, бледило, лупање на срце, главоболка, кршливи нокти. Освен готовите препарати на железо, значајна улога во постигнување нормално ниво на железо, има и адекватната исхрана. Затоа дознајте кои намирници се богати со железо.
СПАНАЌ
Спанаќот е еден од најбогатите природни извори на железо. Покрај железото, ова растение изобилува со витамин А и Е, калциум, растителни влакна и протеини. Најдобро е спанаќот да се консумира сиров, но доколку не сте љубители на вкусот на сировиот спанаќ, вклучете го како додаток во пита, вегетаријанска лазања, омлет.
ЛЕЌА
Леќата е одличен извор на железо, а освен тоа е богата и со растителни влакна, што значи дека по оброкот ќе бидете сити подолго време. Дополнително, леќата помага за намалување на холестеролот и за регулирање на шеќерот во крвта. Може да ја вклучите во сендвичи и салати или да ја приготвите како супа.
ЏИГЕР
Животинските изнутрици како што е џигерот, се одличен извор на железо. Џигерот е богат и со витамини А, Д, Е и Ц фолати, протеини, а во траги може да се најдат и бакар и цинк. Џигерот може да го вклучите во вашето секојдневно мени како додаток во супи, да го приготвите на скара или да го комбинирате со грашок, боранија, бамја – изборот е ваш. Сепак, џигерот не треба да се консумира во изобилство, бидејќи содржи високо ниво на холестерол, што може да предизвика други здравствени проблеми.
СЕМКИ ОД ТИКВА
Семките од тиква се идеални за на вашето тело му ги обезбедите потребите минерали. Покрај со железо, тие се богати со манган, магнезиум, фосфор и цинк. Семките од тиква го подобруваат имунитетот и благодарение на антиоксидансите кои ги содржат, го штитат организмот од канцерогени промени. Затоа, вклучете ги во вашата секојдневна исхрана. Може да ги набавите како готов производ или да ги одделите од тиква и сами да ги испечете.
ЦРВЕНО МЕСО
Црвеното месо (телешко, јагнешко, свинско) е богато со железо, цинк, фосфор и Б витамини. Со цел стабилизирање на нивото на железо во крвта, се препорачува да биде вклучено парче црвено месо во 3 оброка неделно. Не се советува пречесто консумирање на црвено месо, затоа што може да има негативни ефекти врз здравјето и да промовира појава на кардиоваскуларни болести или одредени типови на канцер.
ТЕМНО ЧОКОЛАДО
Квалитетното темно чоколадо изобилува со антиоксиданси, полифеноли, витамини и минерали. Тоа го намалува ризикот за кардиоваскуларни болести и има антиканцерогено и антиинфламаторно дејство. Темното чоколадо изобилува со манган, магнезиум, селен, бакар и се разбира, со железо. Затоа, доколку имате дефицит на железо, консумирајте неколку коцки темно чоколадо 3-4 пати неделно. Избирајте чоколадо со колку што е можно повисок процент на какао (минимум 60-70 проценти).
ТОФУ
Тофуто кое е направено од соја, е фантастичен извор на протеини, железо и калциум. Освен тоа, тофуто има ниско ниво на холестерол, а содржи и витамини Б и К, тиамин, рибофлавин, омега-3 масни киселини, магнезиум и селен. Благодарение на нутритивните состојки, оваа намирница покрај при железо дефицитна анемија, помага при превенција на кардиоваскуларни болести, рак на дојка, дијабетес и остеопороза.
СУСАМ
Сусамот е уште една здрава намирница која изобилува со железо. Освен тоа, сусамот е богат со цинк, бакар, витамин Е, магнезиум и фосфор. Ова семе помага во превенција на остеопороза, го намалува холестеролот и го подобрува здравјето на крвните садови. Затоа, вклучете го во вашето секојдневно мени како додаток во салата или во главното јадење.