Консумирањето на темно чоколадо може да ја подобри острината на видот

Се верува дека за овој ефект на темното чоколадо се одговорни антиоксидантите флаваноли

Консумирањето темно чоколадо може привремено да го подобри квалитетот на видот, покажала новата студија. Имено, кај луѓето кои консумирале темно чоколадо дошло до подобрување на острината на видот. Се верува дека за овој ефект на темното чоколадо се одговорни антиоксидантите флаваноли.

Инаку, флаванолите го стимулираат протокот на крв кон нервниот систем, ја подобруваат функцијата на срцето и помагаат да се зачуваат функциите на мозокот кај постарите лица.

Воочената промена во видот била мала, но значајна. По се изгледа флаванолите го зајакнуваат и протокот на крв кон мрежницата и нервите кои се клучни за видот.

За жал, консумацијата на обична млечна чоколада немала позитивен ефект врз квалитетот на видот, пишува медицинското списание „JAMA Ophthalmology“.