Ја имате ли на трпеза: Нискокалорична намирница преполна со протеини

Боранијата е богата со витамин К, кој има значајна улога во згрутчувањето на крвта и дистрибуцијата на калциум во организмот. Богата е и со витамин Ц, а содржи и витамини од Б- групата, вклучувајќи ги Б1, Б2, Б3, Б6 и фолна киселина (природен облик на витамин Б9), како и витамин А

Боранијата е зеленчук од групата на мешункасти растенија како гравот, грашокот, леќата и наутот. Таа е нискокалорична, но затоа е богата со растителни влакна и протеини. Само една шолја боранија содржи доволно протеини за цел ден. Таа дури содржи и омега-3 масни киселини (се разбира, од растително потекло).

Оваа здрава намирница е богата со витамин К, кој има значајна улога во згрутчувањето на крвта и дистрибуцијата на калциум во организмот. Богата е и со витамин Ц, а содржи и витамини од Б-групата, вклучувајќи ги Б1, Б2, Б3, Б6 и фолна киселина (природен облик на витамин Б9), како и витамин А.

Боранијата содржи бакар, хром, магнезиум, калциум, натриум, фосфор и железо. Особено е корисна затоа што има значителна количина на силициум, кој е многу важен за здравјето на коските и сврзните ткива

Поради сето ова, консумацијата на боранијата влијае многу позитивно врз организмот. Пред се, боранијата е диетална намирница, богата со влакна и затоа е повеќе од препорачлива за сите диети за намалување на вишокот на килограми. Исто така, придонесува и за регулирање на варењето и добро функционирање на цревата.

Само една шолја боранија содржи доволно протеини за цел ден

Некои студии сугерираат дека консумацијата на боранија помага во намалување на холестеролот, но за да се постигне оптимален ефект за оваа намена е најдобро да ја сварите кратко на пареа.

Боранијата има многу низок гликемиски индекс, па затоа е погодна за дијабетичари. И не само тоа – нејзиниот специфичен состав (богатство на растителни влакна и содржина на хром) ја прават особено корисна во поглед на нивото на шеќер во крвта, односно придонесува за негово регулирање.