дома Исхрана страница 123

Исхрана

Посегањето по одредена храна, открива проблеми со здравјето!

Понекогаш сите имаме нагласена и голема потреба за некоја намирница. Некогаш тоа е потреба за благо, кисело, солено или за месо, но всушност, оваа потреба ни покажува што на организмот навистина му е потребно. Желбата...

Истражување: Едно јајце дневно го намалува ризикот од мозочен удар за 28%

Нова студија во која учествувале 400.000 испитаници на возраст од 30 до 79 години, покажала дека консумирањето на едно јајце дневно може да помогне во намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Истражувањето покажало дека...

Зелениот домат лекува проширени вени

ЗЕЛЕН ДОМАТ - Измијте неколку зелени домати и исечете ги на тркалца. Потоа ставете ги на јазлите на проширените вени и на капиларната мрежа на вените. По потреба преврзете го местото. Држете ги доматите...

Мајчина душица – природен лек за женски болести

Мајчината душица е билка која ги лекува сите женски болести. Таа го поттикнува излачувањето на урина, и делува ефикасно на сите проблеми врзани за женското репродуктивно здравје. Помага при грчеви во желудникот и матката,...

Неверојатната лековитост на козјото млеко

Козјото млеко се употребува не само како здрава храна, туку и како помошно средство за лекување на многу болести. Во себе содржи многу протеини богати со есенцијални аминокиселини, широка лепеза на витамини и нема...

Цвекло: Старите Римјани пиеле по една чаша сок од цвекло пред секс, еве и...

За многумина цвеклото е оној неинтересен и не баш вкусен зеленчук, во тегла која најчесто останува заборавена на дното од фрижидерот, но време е да да го смените ова! Овој црвен корен е на...

Леб, тестенини и јаглехидрати – колку навистина се неопходни?

Последниве години меѓу младата популација, но и постарите лица, особено оние кои водат сметка за килограмите, присутен е трендот за исфрлање на лебот од исхраната и генерално драстично намалување на внесот на јаглехидрати. Исфрлањето на...

Третман на болести со јајца од јапонска препелица

Јајцата од јапонска препелица се добро природно средство за лекување на многу болести. Тие се најбогати со витамини и минерали во однос на останатите птичји јајца и тоа за неколку пати. На пример: витамин...

Ги знаете ли сите придобивки од пченката?

Бројни истражувања покажале дека пченката е извор на витамин Б1,но и многу други витамини и минерали – Б5, фолна киселина, ниацин, витамин Ц, фосфор, калиум и магнезиум. Освен тоа, изобилува со влакна, а докажано е...

Ладно или топло кафе – кое е подобро за здравјето и зошто?!

Хемичарите од Универзитетите Филаделфија и Томас Џеферсон направиле споредба и рекле дека краткиот процес на затоплување создава повеќе антиоксиданти и помага повеќе кислород да се апсорбира во телото. Кај кафето кое е сварено одамна...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!