Истражување: Едно јајце дневно го намалува ризикот од мозочен удар за 28%

Резултатите од ова истражување покажале дека умереното консумирање јајце – едно јајце дневно – го намалува и ризикот од развој на исхемиски болести на срцето, срцев удар и исхемичен мозочен удар.

Нова студија во која учествувале 400.000 испитаници на возраст од 30 до 79 години, покажала дека консумирањето на едно јајце дневно може да помогне во намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Истражувањето покажало дека лицата кои јаделе секој ден по едно јајце, имале за 18% помал ризик од смртност од кардиоваскуларни болести, како и 28% помал ризик од смртносниот хеморагиски мозочен удар, во споредба со лицата кои не консумирале јајца.

Резултатите од ова истражување покажале дека умереното консумирање јајца – едно јајце дневно – го намалува и ризикот од развој на исхемиски болести на срцето, срцев удар и исхемичен мозочен удар.

Познато е дека јајцата се богати со антиоксиданти кои кои го намалуваат оксидативниот стрес, а содржат и протеини, есенцијални масни киселини и холестерол.