Зелениот домат лекува проширени вени

Дали знаете дека проширените вени можете да се третираат, па дури и да се излекуваат со помош на домати? Тоа може да се направи и со црвен и со зелен домат.

ЗЕЛЕН ДОМАТ – Измијте неколку зелени домати и исечете ги на тркалца. Потоа ставете ги на јазлите на проширените вени и на капиларната мрежа на вените. По потреба преврзете го местото. Држете ги доматите на тие места додека не почнете да чувствувате благо скокоткање. Тргете ги доматите ако почне да ве пече и измијте го местото со ладна вода. Резултатите би требало да бидат видливи многу брзо. Процесот се повторува пет пати во текот на денот, најдобро едно по друго.

Две недели по редовното спроведување на ваквиот третман, јазлите на вените треба да исчезнат, како и отечените вени и болката што претходно била  присутна.

Освен зелен, може да се користи и зрел црвен домат.

ЦРВЕН ДОМАТ – Овој третман е сличен на претходниот. Зрелиот домат измијте го, исечете го на тркалца и ставете го на болните вени да стои 3-4 часа. По некое време заменете ги доматите со нови. Најдобро е овој третман да се прави навечер.

Доматот има лековити својства бидејќи поседува супстанца која има својства слични на ацетилсалицилната киселина. Таа супстанца делува како антикоагуланс, ја разредува крвта и ја подобрува циркулацијата. Покрај тоа доматите содржат и флавоноиди кои ги јакнат ѕидовите на крвните садови.