Шест докажано здрави свежи сокови (1)
Другиот главен фактор за нивните придобивки е дека зеленчукот и овошјето имаат алкална реакција бидејќи обезбедуваат изобилство количини на метални јони во форма на микро и макро елементи.
Голем број од овие научници, сепак, веруваат...
Сокот од зелка го штити желудникот
Оваа значајна аминокиселина во сокот од свежа зелка ги чисти цревата и ја регенерира слузокожата на дигестивниот тракт. Ова е особено важно доколку имате хеликобактер или, пак, патите од рефлукс, киселини или состојба која...
Рамно на научна фантастика: Време од денот кога можете да јадете сè, а да...
Секоја диета подразбира откажување од одреден вид на храна, особено од калоричните јаглехидрати и масти кои најмногу дебелеат. Но, добрата вест е дека постои ситуација во која можете да ја измамите диетата, а да...
Суперхрана за долга младост
Вечната младост навистина е сон, но многу често ни се случува да сретнеме некој кој прекрасно изгледа со младешки и сјаен изглед во повозрасна доба. Кога ги откриваат своите тајни, овие лица секогаш велат...
Како да се храните кога немате време?
Бројот на калории на дневно ниво зависи од физичката активност. За жените таа бројка во просек е околу 2000 калории. Но ова е само квантитативниот аспект на прашањето за здравата исхрана. Исто така, потребно...
Аспарагусот, зелениот чај и лукот – најсилни природни антибиотици
Многу пред Флеминг да го открие пеницилинот, луѓето се бореле против инфекциите со природни методи. Денес, и покрај постоењето на антибиотици, се повеќе и повеќе луѓе се одлучуваат за природни лекови.
Развојот на антибиотиците во...
Не ги фрлајте семките од вишните – имаат лековита моќ!
Сигурно многу од нас се навикнати да ги фрлаат семките од вишни, а тоа е голема штета. Со малку труд, од нив може да направите лековити перничиња кои ги ублажуваат болките во зглобовите и...
Вишни – превенција од деменција и помош при остеоартритис
Вишните се познати од памтивек, а ги консумирале и Персијците, Грците и Римјаните. Не се интересни само поради својот вкус, туку помагаат и при несоница, болки и се природен антиоксидант. Даваат чувство на ситост...
Седум причини да го вклучите пчелиниот полен во вашата дневна рутина
Поленот е составен од 55 % јаглехидрати, 35 % протеини, три проценти витамини и минерали, два проценти масни киселини и пет отсто други материи. Тој содржи многу мали количини на многу супстанци кои се...
Знаете ли што е кивано?
Киваното всушност спаѓа и во групата на зеленчуци. Ова овошје ја напуштило Африка и родното Зимбабве дури во 1930 година и се „преселило“ прво на Нов Зеланд, па потоа во Австралија. Денес, најмногу се...


























