дома Исхрана страница 167

Исхрана

Ананасот – моќна бариера за болестите

Ананасот примарно се користи за јадење, но, исто така, има значајна употреба и во фармацијата како природен лек за превенција и лекување на многу болести. Потекнува од Карибите, а го открил Колумбо во 1493...

АМАРАНТ – тајната на благотворните зрна

Експертите секаде во светот се согласуваат дека овие т.н. псведо житарки се од непроценливо значење за одржување на оптималното здравје кај луѓето. Амарантот не содржи глутен и нема речиси никакви заеднички карактеристики со пченицата, просото...

Што треба да избегнувате ако имате проблем со „лошиот“ холестерол?

Покаченото ниво на „лошиот“ ЛДЛ холестерол во крвта се смета за главен фактор за развој на дебелина, кардиоваскуларни болести и водечка причина за смрт во развиените земји. Зголеменото ниво на холестерол во крвта генерално...

Ако претерувате со чај, ризикувате флуороза на коските

Многу истражувања покажале дека редовното пиење чај помага во спречување на дијабетес, рак, срцеви заболувања и деменција, а чајот (незасладен) е ефикасен борец и против вишокот килограми. Дури се покажало и дека помага да...

Кордицепс – лековитата чудо печурка од Тибет

Главната причина за нејзината примена лежи во желбата за зголемување на отпорноста на организмот, подобрување на либидото, како и способноста за поголема работна способност и подобри спортски резултати. Неговата примена се препорачува и при...

Трикови со кои ќе го разбудите метаболизмот за 15 минути  

Со помош на овие трикови, на здрав, брз и едноставен начин освен што ќе се ослободите од симптомите кои ве мачат, лесно ќе потпомогнете храната побрзо да ви се свари и да го поттикнете...

Медот – спас за болно грло, изгореници од сонце и несоница

Медот содржи многу природни карактеристики кои можат да му помогнат на вашето тело во борбата против бактериите и инфекциите, како и да ја врати влажноста на вашата кожа и природниот сјај. Освен за консумација,...

Со морска храна побрзо до потомство

Паровите кои јадат многу морска храна имаат повеќе сексуални односи и побрзо стигнуваат до потомство од оние кои ги избегнуваат школките или сардините, покажале резултатите на најновото американско истражување. Имено, научниците следеле 500 пара во...

Дали готвите со алуминиумска фолија? Ризично е!

Алуминиумот е третиот најраспространет елемент во Земјината кора на кој секојдневно сме изложени преку храната и водата. Проблемот лежи во фактот што алуминиумот е добро познат невротоксин, кој се почесто се поврзува со Алцхајмерова...

Силата на природата против артритисот

Кверцетинот се смета за еден од најважните антиоксиданси (најмногу застапен во овошјето и во зеленчукот), кој во содејство со витамините Ц и Е, го штити организмот од штетните ефекти на слободните радикали. Истовремено, кверцетинот...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!