Ако претерувате со чај, ризикувате флуороза на коските

Најновата студија открила дека некои чаеви се богати со флуорид, кој е опасна закана за здравјето на коските, срцето, црниот дроб и бубрезите и ендокриниот и нервниот систем

Многу истражувања покажале дека редовното пиење чај помага во спречување на дијабетес, рак, срцеви заболувања и деменција, а чајот (незасладен) е ефикасен борец и против вишокот килограми. Дури се покажало и дека помага да се одржат цврсти и здрави коски.

Но најновата студија открила дека некои чаеви се богати со флуорид, а се работи за истиот невротоксин, кој се става во водата од чешма и пастата за заби, за наводно да го спречи расипување на забите.

Ако пиете многу чај, вишокот на флуорид може да се наталожи во коските и да предизвика болна состојба која се нарекува флуороза на коските

Научниците проучиле 47 видови на чаеви и се покажало дека околу 20 проценти од нив содржат нивоа на флуорид, кои се речиси двојно повеќе од оние кои се сметаат за безбедни за секојдневна употреба, а некои содржеле речиси 7 мг на литар.

Во високи концентрации флуоридот е опасна закана за здравјето на коските, срцето, црниот дроб и бубрезите и ендокриниот и нервниот систем.

Научниците велат дека тие не треба веднаш да паничите, бидејќи луѓето кои добиваат флуороза на коските со децении пијат две до три литри чај дневно.