АМАРАНТ – тајната на благотворните зрна

Амарантот, исто како и елдата и киноата е автохтона житарка. По потекло не спаѓа во житарки, но ги има речиси сите својства како житариците. Постојат околу 60 видови на амарант. 

Експертите секаде во светот се согласуваат дека овие т.н. псведо житарки се од непроценливо значење за одржување на оптималното здравје кај луѓето. Амарантот не содржи глутен и нема речиси никакви заеднички карактеристики со пченицата, просото или со јачменот.

Ги содржи речиси сите витамини: Б комплекс, Е, незаситени масни киселини, како и протеини благодарение на што игра важна улога во намалување на ризикот од бројни болести  – вклучително и рак, штити од срцеви заболувањаи од дијабетес тип 2. Но и покрај овие убедливи аргументи, поголемиот процент од нас не ги внесува доволно овие житарки во текот на денот. Па така, наместо нив ние, пак, бираме пченица или производи од неа. Обидете се да ги избегнувате, а својата трпеза збогатете ја не само со амарант, туку и со елда и со киноа.