НАЈЧЕСТИТЕ ПРЕНОСЛИВИ СЕКСУАЛНИ БОЛЕСТИ-прв дел

Сексуално преносливите болести (СПБ) се предизвикани од сексуално преносливи инфекции (СПИ). Тие се шират главно преку сексуален контакт. СПИ се предизвикани од бактерии, вируси или паразити. Сексуално преносливата инфекција може да помине од човек на човек во крв, сперма или вагинални и други телесни течности. Сексуално преносливите болести (СПБ) се инфекции кои се пренесуваат од човек на човек за време на секс (вагинален, орален или анален) или близок сексуален контакт. СПБ се нарекуваат и сексуално преносливи инфекции или СПИ.

 Сексуално преносливите болести (СПБ) се предизвикани од сексуално преносливи инфекции (СПИ). Тие се шират главно преку сексуален контакт. СПИ се предизвикани од бактерии, вируси или паразити. Сексуално преносливата инфекција може да помине од човек на човек во крв, сперма или вагинални и други телесни течности.
Сексуално преносливите болести (СПБ) се инфекции кои се пренесуваат од човек на човек за време на секс (вагинален, орален или анален) или близок сексуален контакт. СПБ се нарекуваат и сексуално преносливи инфекции или СПИ.

КЛАМИДИЈА

 

КЛАМИДИЈА е една од најчестите сексуално преносливи болести во светот а е предизвикана од бактеријата „Chlamydia trachomatis“.

Обично е почеста кај младите жени и еден од главните проблеми е што обично е асимптоматски, така што заболеното лице не знае дека е заразено и може полесно да ги шири бактериите.

Кога има симптоми, тие обично се појавуваат помеѓу 1 и 3 недели по инфекцијата и се следниве: болка при мокрење, болка за време на сексуален однос, болки во стомакот, испуштање од вагината или пенисот, болка во тестисите и крварење надвор од менструацијата.

Некои од овие симптоми се благи и може да исчезнат по некое време, што ги отежнува откривањето. Сепак, антибиотските третмани се ефикасни и го спречуваат развојот на компликации кои можат да бидат сериозни: стерилитет, карлична воспалителна болест, инфекции на тестисите итн.

Сифилис

СИФИЛИС е многу честа сексуално пренослива болест предизвикана од бактеријата „Treponema pallidum“, што предизвикува инфекција што предизвикува воспаление на гениталиите, ректумот или устата.

Оваа прва фаза на сифилис може да се излечи со антибиотици. По оваа почетна фаза, бактериите можат да останат во состојба на мирување со децении пред повторно да се активираат. Ако не се лекува, сифилисот може да се развие во последна фаза со сериозни оштетувања на срцето, мозокот и другите органи, што претставува закана за животот.

Гонореја

ГОНОРЕЈА е многу честа сексуално пренослива болест и Таа е предизвикана од бактеријата „Neisseria gonorrhoeae“, која обично ги инфицира уретрата, ректумот, грлото и, кај жените, грлото на матката.

Гонорејата нормално не предизвикува симптоми, иако кога се појавуваат, овие се следните: болка при мокрење, гноен исцедок од пенисот, оток на тестисите, вагинален исцедок, крварење надвор од менструацијата, болки во стомакот, болка за време на сексуален однос итн.

Третманот со антибиотици е ефикасен во спречувањето на гонореја да доведе до посериозни компликации како што се неплодност, проблеми со зглобовите, зголемен ризик од други СПБ, пренос на бактерии на детето за време на породувањето итн.

Хепатитис Б вирус

ХЕПАТИТИС Б е болест предизвикана од вирус кој се пренесува на различни начиниНа Еден од нив е сексуален контакт.

Тоа е сериозно заболување на црниот дроб, односно вирусот патува до црниот дроб и почнува да влијае врз него на генерално хроничен начин, што може да заврши до откажување на црниот дроб, рак на црниот дроб или цироза (ткиво со лузни во црниот дроб).

Нема третман, односно нема лек. Сепак, ние имаме вакцина што н prevents спречува да се заразиме.

 

 

 

 

Трихомонијаза

 Трихомонијаза е честа сексуално пренослива болест предизвикана од паразитот „Trichomonas vaginalis“.

Заразените мажи обично немаат симптоми, но жените погодени од паразитот може да доживеат вагинално чешање, болно мокрење и вагинален исцедок со непријатен мирис.

Херпес симплекс вирус (ХСВ)

Вирусот Херпес симплекс предизвикува една од најчестите сексуално преносливи болести: генитален херпес.

Генитален херпес предизвикува болка, чешање, рани и красти во областа на вагината или пенисот. По инфекцијата, вирусот повторно се појавува неколку пати годишно, односно овие симптоми периодично се појавуваат и исчезнуваат.

Не постои лек и вакцините се уште се во фаза на проучување. Сепак, постојат антивирусни лекови кои можат да ја намалат сериозноста на симптомите.

Вирус на човечка имунодефициенција (ХИВ)

ХИВе вирус што се пренесува преку сексуален контакт и може да предизвика развој на болеста СИДА, што, доколку не се применат третмани, е фатално.

Можеби ќе бидат потребни години за вирусот да ја предизвика болеста, но кога се појавува, предизвикува сериозно слабеење на имунолошкиот систем. Вирусот ги напаѓа клетките на имунолошкиот систем, што ги прави погодените неспособни да се борат со други инфекции, што доведува до серија симптоми: повторлива треска, губење на тежината, хронична дијареа, постојан замор итн.

Иако не постои лек, имаме третмани базирани на администрација на лекови кои го забавуваат развојот на болеста. Овие терапии значително го намалија бројот на смртни случаи од СИДА, барем во развиените земји.

Хуман папиломавирус (ХПВ)

Хуманиот папиломавирус (ХПВ) е многу чест сексуално пренослив патоген. Постојат повеќе од 100 различни видови, од кои повеќето се одговорни за предизвикување брадавици или рак..

Кога се појавуваат брадавици, нивните карактеристики зависат од видот на ХПВ вирусот што н infected заразил, бидејќи тие можат да бидат вообичаени брадавици (на рацете), гениталии, рамни (на лицето или нозете) или плантарна (на петиците).

Хуманиот папиломавирус, исто така, може да предизвика развој на рак, обично рак на грлото на матката, што е дел од матката што се поврзува со вагината. Оние од анусот, вагината, пенисот и грлото се други видови на рак предизвикани од овој вирус.

Имаме вакцини за да спречиме инфекции од најчестите типови на хуман папиломавирус, со што ќе се заштитиме од брадавици и ризик од рак.

Микоплазма гениталиум

Микоплазма гениталум“ е бактерија која СЗО ја смета од 2015 година како сексуално пренослив патоген се појавува низ целиот свет.

Оваа бактерија паразитира со епителните клетки на гениталните и респираторните патишта. Кај жените, најчестите симптоми се болки во стомакот, вагинален исцедок и, во одредени случаи, неплодност и абортуси. Кај мажите, од друга страна, предизвикува инфекција на уретрата.

И покрај фактот дека третманот со антибиотици е обично ефикасен, здравствените власти предупредуваат дека оваа бактерија станува с resistant поотпорна на лекови, што може да доведе до проблеми во блиска иднина.

 Срамни вошки

СРАМНИ ВОШКИ-РАКОВИ, исто така познати како „срамни вошки“, се мали инсекти (обично 1,5 милиметри) се сексуално преносливи и го заразуваат гениталниот регион.

Овие вошки се хранат со крв, што ги објаснува нивните симптоми, кои обично се во основа интензивно чешање. Третманот се спроведува со употреба на креми и шампони кои можат да се купат без рецепт и ефикасно ги елиминираат паразитот и неговите јајца.

Шуга

 ШУГА е кожна болест предизвикана од “Sarcoptes scabiei”, мал грин кој се пренесува преку контакт кожа на кожа. Иако строго не ја исполнува својата дефиниција, шуга може да се шири и за време на сексуален однос, па може да се смета за сексуално пренослива болест.

Главната симптоматологија на шуга е интензивно чешање во областите на кожата што ги гризнала грините, што се зголемува во текот на ноќта. Третманите се нанесуваат на самата кожа и успеваат да ги елиминираат паразитите и нивните јајца.

Шанкроид

Шанкроид е сексуално пренослива болест предизвикана од бактеријата „Haemophilus ducreyi“ и тоа главно влијае на населението на неразвиените земји.

Најчеста симптоматологија е појавата на генитални чирови со непријатен изглед кои се манифестираат со интензивна болка. Необрежаните мажи се изложени на поголем ризик за оваа инфекција.

Бактериска вагиноза

БАКТЕРИСКА ВАГИНОЗА е болест која се развива кога бактериите кои се дел од природната вагинална микробиота ја менуваат својата активност и почнуваат неконтролирано да растат. Ова предизвикува воспаление на вагината со секрети, болка при мокрење и пецкање.

Затоа, патогените микроорганизми не се пренесуваат сексуално. Сепак, и покрај тоа што не се знае точно зошто, сексуалните односи го зголемуваат ризикот од страдање од тоа. Затоа го класифицираме во рамките на ЕТС.