СРАМНИ ВОШКИ-ПОЛОВО ПРЕНОСЛИВИ ПАРАЗИТИ

Срамните вошки, вообичаено наречени, се мали инсекти кои се наоѓаат во вашиот генитален дел. Тие се различен тип на вошки од вошките на главата и телото. Со димензии 1/16 инчи (1,6 милиметри) или помалку, срамните вошки го добија својот прекар затоа што нивните тела личат на мали ракови.

Срамните вошки, вообичаено наречени, во народот познати како “пицајзли” се мали инсекти кои се наоѓаат во вашиот генитален дел. Тие се различен тип на вошки од вошките на главата и телото. Со димензии 1/16 инчи (1,6 милиметри) или помалку, срамните вошки го добија својот прекар затоа што нивните тела личат на мали ракови.

Најчестиот начин за добивање на срамни вошки е преку сексуална активност. Кај децата, срамните вошки може да се најдат во веѓите или трепките и може да бидат знак за сексуална злоупотреба.

 

 

 

 

Сепак, може да биде можно да се фатат срамни вошки откако ќе споделите облека, постелнина или крпи со заразено лице.

Срамните вошки се хранат со вашата крв, а нивните каснувања може да предизвикаат силно чешање. Третманот вклучува примена на креми и лосиони без рецепт кои ги убиваат паразитите и нивните јајца.

Симптоми
Ако имате срамни вошки (ракови), може да почувствувате интензивно чешање во вашиот генитален регион. Срамните вошки може да се шират на други области со груби влакна на телото, вклучувајќи ги:

Нозете
Градите
Пазувите
Брада или мустаќи
Трепките или веѓите, почесто кај децата

Кога да одите на лекар
Побарајте лекарски совет за третман на срамни вошки ако:

Производите кои се продаваат без рецепт не ги убиваат вошките

Сте бремени
Имате инфицирани абразии на кожата од гребење


Срамните вошки најчесто се шират за време на сексуалната активност. Може да добиете и срамни вошки од заразени чаршафи, ќебиња, крпи или облека.

Фактори на ризик
Луѓето кои имаат други сексуално преносливи инфекции имаат поголема веројатност да имаат и срамни вошки.

Компликации
Наездата на срамни вошки обично може да се третира со лосион или гел за убивање вошки. Сепак, наездата на срамни вошки понекогаш доведува до компликации како што се:

Обезбоена кожа. Може да се развијат бледо сини дамки таму каде што срамните вошки постојано се хранат.
Секундарни инфекции. Ако каснувањето од вошки предизвикува чешање, овие рани може да се заразат.
Иритација на очите. Децата кои имаат срамни вошки на трепките може да развијат еден вид розево око (конјунктивитис).


Превенција
За да спречите наезда на срамни вошки, избегнувајте да имате сексуален контакт или споделување постелнина или облека со некој што има наезда. Ако се лекувате од срамни вошки, мора да се лекуваат и сите сексуални партнери