Бактериска вагиноза-вагинално воспаление

Жените во репродуктивните години имаат најголема веројатност да добијат бактериска вагиноза, но таа може да ги зафати жените на која било возраст. Причината не е целосно разбрана, но одредени активности, како што се незаштитен секс или често туширање, го зголемуваат ризикот.

Бактериската вагиноза е вид на вагинално воспаление предизвикано од прекумерен раст на бактерии природно пронајдени во вагината, што ја нарушува природната рамнотежа.

Жените во репродуктивните години имаат најголема веројатност да добијат бактериска вагиноза, но таа може да ги зафати жените на која било возраст. Причината не е целосно разбрана, но одредени активности, како што се незаштитен секс или често туширање, го зголемуваат ризикот.


Симптоми

Знаците и симптомите на бактериска вагиноза може да вклучуваат:

Тенок, сив, бел или зелен вагинален исцедок
Непријатен мирис на „рибен“ вагинален мирис
Вагинално чешање
Горење за време на мокрењето
Многу жени со бактериска вагиноза немаат знаци или симптоми.

Кога да одите на лекар
Закажете состанок за да го видите вашиот лекар ако:

Имате вагинален исцедок кој е нов и поврзан со мирис или треска. Вашиот лекар може да помогне да се утврди причината и да се идентификуваат знаците и симптомите.
Сте имале вагинални инфекции и претходно, но бојата и конзистентноста на вашиот исцедок овој пат изгледаат различни.
Имате повеќе секс партнери или неодамнешен нов партнер. Понекогаш, знаците и симптомите на сексуално пренослива инфекција се слични на оние на бактериската вагиноза.
Се обидувате да се само-лекувате за габична инфекција со третман без рецепт и вашите симптоми продолжуваат.


 
Бактериската вагиноза е резултат на прекумерен раст на една од неколкуте бактерии кои природно се наоѓаат во вашата вагина. Обично, „добрите“ бактерии (лактобацили) се побројни од „лошите“ бактерии (анаероби). Но, ако има премногу анаеробни бактерии, тие ја нарушуваат природната рамнотежа на микроорганизмите во вашата вагина и предизвикуваат бактериска вагиноза.

Фактори на ризик

Фактори на ризик за бактериска вагиноза вклучуваат:

Имајќи повеќе секс партнери или нов секс партнер. Лекарите не ја разбираат целосно врската помеѓу сексуалната активност и бактериската вагиноза, но состојбата почесто се јавува кај жени кои имаат повеќе сексуални партнери или нов сексуален партнер. Бактериската вагиноза, исто така, се јавува почесто кај жените кои имаат секс со жени.
Испирање. Практиката на испирање на вагината со вода или средство за чистење (душирање) ја нарушува природната рамнотежа на вашата вагина. Ова може да доведе до прекумерен раст на анаеробни бактерии и да предизвика бактериска вагиноза. Бидејќи вагината се чисти самостојно, туширањето не е потребно.
Природен недостаток на лактобацили бактерии. Ако вашата природна вагинална средина не произведува доволно добри бактерии лактобацили, поголема е веројатноста да развиете бактериска вагиноза.

Компликации
Бактериската вагиноза генерално не предизвикува компликации. Понекогаш, бактериската вагиноза може да доведе до:

Предвремено породување. Кај трудниците, бактериската вагиноза е поврзана со предвремено породување и бебиња со мала тежина.
Сексуално преносливи инфекции. Имањето бактериска вагиноза ги прави жените поподложни на сексуално преносливи инфекции, како што се ХИВ, вирусот на херпес симплекс, кламидија или гонореја. Ако имате ХИВ, бактериската вагиноза ги зголемува шансите да го пренесете вирусот на вашиот партнер.
Ризик од инфекција по гинеколошка операција. Имањето бактериска вагиноза може да го зголеми ризикот од развој на постхируршка инфекција по процедури како што се хистеректомија или дилатација и киретажа (D&C).
Воспалителна болест на карлицата (ПИД). Бактериската вагиноза понекогаш може да предизвика ПИД, инфекција на матката и фалопиевите туби што може да го зголеми ризикот од неплодност.

Превенција
За да помогнете во спречување на бактериска вагиноза:

Минимизирајте ја иритацијата на вагината. Користете благи сапуни без дезодоранси и тампони или влошки без мирис.
Не се туширајте. Вашата вагина не бара чистење освен обично капење. Честото туширање го нарушува вагиналниот баланс и може да го зголеми ризикот од вагинална инфекција. Туширањето нема да ја расчисти вагиналната инфекција.
Избегнувајте сексуално преносливи инфекции. Користете машки кондом од латекс, ограничете го бројот на сексуални партнери или воздржете се од сексуални односи за да го минимизирате ризикот од сексуално преносливи инфекции.