ÇFARË REKOMANDOJNË MJEKËT: Si ta trajtoni kollën nëse infektoheni me koronavirus dhe a ju lejohet të merrni antibiotikë?

Përhapja e shpejtë e omicron ka shkaktuar shqetësim global. Të dhënat aktuale tregojnë se omikroni shkakton pasqyrë klinike më të lehtë, por megjithatë duhet pasur kujdes sepse, megjithëse shkakton simptoma të lehta, omikroni mund të çojë në disa komplikime respiratore.

Dr. Pavan Jadav thekson se omikroni shkakton simptoma më të lehta që i ngjajnë ftohjes, ndërsa më të zakonshmet janë temperatura e lartë trupore, kolla, rrjedhje hundësh dhe dhimbjet e trupit. Gjithsesi, mjeku bën thirrje për vëmendje, veçanërisht tek ata që kanë sëmundje shoqëruese, janë më të moshuar ose që marrin ndonjë imunosupresues.

Dr. Regender Sign thotë se nuk duhet të lirohemi shumë pavarësisht simptomave të lehta. “Është shumë herët të parashikohet se sa serioz është ky variant”, shtoi ai.

KOLLITJA – SIMPTOMJA MË E ZAKONSHME E TË GJITHA VARIANTEVE

COVID-19 është sëmundje respiratore që mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash, nga të lehta deri në ato mesatare. Në disa raste, mund të shkaktojë pamje klinike më të rëndë që mund të rezultojë në shtrimin në spital ose vdekje.

Dr. Sign thekson se omikroni më së shumti prek sistemin e sipërm respirator dhe shkakton dhimbje dhe inflamacion të fytit, si dhe kollitje. Kolla e thatë është simptoma më e zakonshme e COVID-19, tregon një studim i publikuar në Lancet. Midis 60 dhe 70 për qind e pacientëve simptomatikë të infektuar me SARS-CoV-2 raportojnë kollë të thatë si simptomën fillestare të sëmundjes.

Kolla e vazhdueshme mund të jetë shumë e pakëndshme. Dr. Sign shpjegon se kolla është një mekanizëm me anë të të cilit trupi përpiqet të pastrojë rrugët e frymëmarrjes nga disa materie irritues.

Kjo është mbrojtje natyrale e trupit për të shtypur irrituesit si mukusi, poleni, tymi ose alergjenët. Për fat të mirë, ka një sërë mënyrash, mjekësore dhe natyrore, që mund të lehtësojnë kollën.

Dr. Sign shpjegon se kolla e vazhdueshme dhe e vazhdueshme mund të trajtohet me gargarë, me ilaçe antialergjike të përshkruara nga mjeku dhe të ngjashme.

Përveç kësaj, është thelbësore të merrni shumë lëngje që të qëndroni të hidratuar, si dhe shumë materie ushqyese. Por në rastet më të rënda, mjekët rekomandojnë barna të tilla si inhalatorë / pastile dekongjestive, por vetëm me rekomandimin e mjekut.

A DUHET TË MERREN ANTIBIOTIKË?

COVID-19 është sëmundje virale dhe është e rëndësishme të theksohet se antibiotikët nuk veprojnë kundër infeksioneve virale. Antibiotikët janë efektiv në trajtimin e infeksioneve sekondare bakteriale”, tha Jadav.

Kështu, antibiotikët nuk përdoren për trajtimin e COVID-19 dhe sëmundjeve të tjera virale. Përdorimi i tepërt i antibiotikëve nënkupton marrjen e një antibiotiku kur ai nuk është i nevojshëm. Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), përdorimi i antibiotikëve është i panevojshëm ose i papërshtatshëm midis një të tretës dhe gjysmës së tyre.

Përdorimi i tepërt i antibiotikëve mund të krijojë rezistencë të baktereve ndaj antibiotikëve. Për shkak të kontaktit të vazhdueshëm me antibiotikët, bakteri bëhet më rezistent dhe mëson të përshtatet.

Përveç kësaj, antibiotikët mund të shkaktojnë disa efekte anësore, përfshirë marramendjen, të vjella, infeksione mykotike, ndërsa në rastet më të rënda, reaksione alergjike, gulçim, etj.