Gjakderdhja vaginale – simptoma, diagnoza dhe trajtimi

Gjakderdhja vaginale mund të jetë një simptomë e menstruacioneve apo të shkaktohet nga gjendjet shëndetësore, ndryshimet hormonale ose shtatzënia. Simptomat e gjakderdhjes vaginale shpesh mund të trajtohen me medikamente të tilla si pilulat kontraceptive.

Gjakderdhja vaginale mund të jetë një simptomë e menstruacioneve apo të shkaktohet nga gjendjet shëndetësore, ndryshimet hormonale ose shtatzënia. Simptomat e gjakderdhjes vaginale shpesh mund të trajtohen me medikamente të tilla si pilulat kontraceptive.

Çfarë është gjakderdhja vaginale?

Gjakderdhja vaginale është çdo gjakderdhje nga zona juaj vaginale. Mund t’i referohet gjakderdhjes së lidhur me menstruacionet ose gjakderdhjes jo-menstruale, të tilla si nga trauma ose një gjendje shëndetësore. Në shumicën e rasteve, gjakderdhja vaginale i referohet gjakderdhjes që nuk lidhet me menstruacionet (periudhat tuaja).

Gjakderdhja vaginale jashtë kohës së periodave është jonormale. Ka shumë arsye pse mund të keni gjakderdhje. Në shumicën e rasteve, nuk është kërcënuese për jetën dhe nuk është shkak për shqetësim. Shumica e gjakderdhjeve vaginale mund t’i atribuohen kushteve mjekësore, shtatzënisë ose ndryshimeve hormonale. Flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni gjakderdhje nga vagina dhe jo gjatë menstruacioneve. Ata mund të vlerësojnë simptomat tuaja, të bëjnë një ekzaminim dhe të kërkojnë teste shtesë për të përcaktuar shkakun e gjakderdhjes suaj.

Gjakderdhja midis periodave ose gjakderdhja jashtë ciklit menstrual është gjakderdhje vaginale jonormale (e parregullt). Ky lloj gjakderdhjeje mund të jetë i rastësishëm, i pamundur për t’u parashikuar dhe mund të shoqërohet me dhimbje ose simptoma të tjera. Gjakderdhja vaginale që nuk shkaktohet nga menstruacionet mund të shkaktohet nga shumë faktorë si:

Kushtet shëndetësore ose mjekësore.

Barnat.

Shtatzënia.

Hormonet.

Menopauza.

Lëndim ose traumë.

Infeksioniet.

Ju mund të hetoni njolla ose gjakderdhje vaginale në një moment të jetës tuaj. Zakonisht, kjo nuk është shkak për shqetësim. Sidoqoftë, duhet të ekzaminoheni nga një ofrues i kujdesit shëndetësor për t’u siguruar. Në disa raste, gjakderdhja vaginale është shenjë e një gjendjeje serioze.

Kush ka më shumë gjasa të përjetojë gjakderdhje vaginale?

Gjakderdhja jonormale vaginale mund të ndodhë në çdo moshë. Kur një person fillon të ketë menstruacione, ato mund të mos shfaqen gjithmonë në një orar të rregullt. E njëjta gjë vlen edhe në vitet e para të menopauzës. Gjatë kësaj periudhe të paramenopauzës, numri i ditëve ndërmjet periodave mund të ndryshojë, të kalojë ose gjakderdhja mund të jetë jashtëzakonisht e rëndë ose e lehtë.

Çfarë e shkakton gjakderdhjen vaginale?

Ka shumë shkaqe të gjakderdhjes vaginale përveç menstruacioneve. Gjithmonë duhet të konsultoheni me një ofrues të kujdesit shëndetësor për të përcaktuar shkakun e gjakderdhjes suaj. Disa nga shkaqet më të zakonshme janë kushtet mjekësore, hormonet dhe komplikimet e shtatzënisë.

Kushtet mjekësore

Kancer në sistemin riprodhues të femrës: Këto mund të përfshijnë kancerin e qafës së mitrës, endometrit (mbështjellësi i mitrës), vezoret ose tubat fallopiane.

Çrregullime të gjakderdhjes: Një problem me koagulimin normal të gjakut mund të jetë rezultat i një gjendjeje të trashëguar si hemofilia ose sëmundja von Ëillebrand, një numër i ulët i qelizave të kuqe të gjakut (trombocitopeni), mungesa e vitaminës K (e cila ndihmon trupin të bëjë faktorët e koagulimit të gjakut) ose si efekt anësor i barnave (siç janë holluesit e gjakut).

Hipotiroidizmi: Një gjëndër tiroide joaktive mund të prishë ciklet e juaja normale menstruale.

Fibroidet e mitrës: Rritje jo kanceroze që zhvillohen nga indet muskulore të mitrës tuaj. Madhësia, numri, shkalla e rritjes dhe vendndodhja e tyre në mitër mund të ndryshojnë shumë.

Adenomioza: Një gjendje ku shtresa e brendshme e mitrës rritet përmes murit të mitrës.

Polipet e mitrës (endometriale): Një rritje e tepërt e qelizave në mitrën tuaj. Polipet zakonisht nuk janë kancerogjene, por disa mund të zhvillohen në polipe parakanceroze.

Cerviciti i rëndë: Cerviciti është një inflamacion ose infeksion i qafës së mitrës.

Hiperplazia endometriale: Endometriumi bëhet shumë i trashë, zakonisht për shkak të një çekuilibri hormonal të estrogjenit dhe progesteronit. Kjo gjendje nuk është kancerogjene, por në disa raste mund të çojë në kancer të mitrës tuaj.

Hormonet

Anovulimi: Çrregullimi ose dështimi i vezoreve tuaja mund të jetë për shkak të një çrregullimi të vetë vezoreve ose një problemi me mënyrën se si truri sinjalizon te gjëndrat që kontrollojnë ovulimin.

Pilulat hormonale të kontrollit të lindjes: Disa njerëz përjetojnë gjakderdhje të re gjatë marrjes së kontraceptivëve oralë. Problemi ka tendencë të zgjidhet vetë.

Sindroma e vezores policistike: Një lloj çekuilibri hormonal që shkakton perioda të parregullta, shtim në peshë, akne dhe rritje e tepërt të qimeve.

Komplikimet e shtatzënisë

Shtatzënia ektopike: Një shtatzëni në të cilën veza e fekonduar rritet jashtë mitrës tuaj, zakonisht në tubat fallopiane.

Shkëputja e placentës: Ndarja e placentës (qeskës që përmban fetusin) nga muri i mitrës tuaj.

Placenta previa: kur placenta shtrihet poshtë në mitër dhe pjesërisht ose plotësisht mbulon qafën e mitrës (hapja e mitrës).

Lindja e parakohshme: lindja që ndodh para javës së 37-të, të shtatzënisë.

Aborti: humbja e shtatzënisë para javës së 20-të.

Shkaqe të tjera të mundshme

Pajisjet e kontrollit të lindjes: Përdorimi i pajisjeve të kontrollit të lindjes si një pajisje intrauterine (IUD) mund të shkaktojë njolla.

Terapia e zëvendësimit të hormoneve: Një trajtim që përdoret për të lehtësuar simptomat e menopauzës.

Infeksioni: Kjo mund të ndodhë në pjesën e legenit ose në traktin urinar. Mund të përfshijë gjithashtu gjakderdhje të shkaktuar nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST).

Lëndimi: Lëndimi ose një objekt i huaj në vaginën tuaj.

Biopsia e qafës së mitrës ose e endometrit: Një biopsi është një procedurë ku indet hiqen nga qafa e mitrës ose mitra dhe ekzaminohen për problem të mundshme.

A mund të shkaktojë stresi gjakderdhje vaginale?

Po, stresi mund të ndikojë në nivelet e hormoneve dhe të kontribuojë në gjakderdhje të parregullt vaginale ose perioda të parregullta.

Çfarë do të thotë kur keni gjakderdhje, por jo në periudhën e ciklit tuaj?

Nëse keni gjakderdhje, por jo në periudhën e ciklit tuaj, mund të shkaktohet nga disa faktorë. Disa arsye pse mund të keni gjakderdhje mund të përfshijnë një infeksion, një gjendje mjekësore bazë, medikamente ose çekuilibër hormonal.

Është më mirë të mbani një regjistër të simptomave tuaja dhe të kontaktoni një ofrues të kujdesit shëndetësor për një ekzaminim dhe çdo analizë të nevojshme.

Si e diagnostikojnë mjekët gjakderdhjen vaginale?

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju bëjë pyetje në lidhje me simptomat dhe historinë tuaj shëndetësore. Ata do të bëjnë një ekzaminim fizik dhe një ekzaminim të legenit. Mund të prisni që ofruesi juaj të bëjë disa nga pyetjet e mëposhtme:

Kur filloi gjakderdhja?

Kur paraqitet në lidhje me menstruacionet?

Keni gjakderdhje gjatë seksit?

Sa peceta higjienike përdorni në ditë?

Sa zgjasin periodat tuaja?

Sa kohë kalon midis çdo cikli menstrual?

Çfarë medikamente jeni duke marrë?

Keni pasur ndonjë procedurë apo operacion të fundit?

A ka ndonjë shans që të jeni shtatzënë?

Ofruesi juaj mund të urdhërojë testet e mëposhtme për të ndihmuar në gjetjen e shkakut të gjakderdhjes suaj vaginale:

Pap testi.

Analiza e urinës.

Testet e funksionit të tiroides.

Numërimi i plotë i gjakut (CBC).

Test shtatzanie.

Ultrazë.

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI).

Histeroskopia.

Si trajtohet gjakderdhja vaginale?

Trajtimi për gjakderdhjen vaginale varet nga shkaku i gjakderdhjes, mosha juaj dhe nëse dëshironi të mbeteni shtatzënë. Nëse shkaku është një çekuilibër hormonal, mjeku juaj mund të rekomandojë ndryshime në stilin e jetës, të tilla si ngrënia e një diete të shëndetshme, ulja e stresit dhe humbja e peshës.

Në raste të tjera, nevojiten medikamente ose kirurgji për të trajtuar gjakderdhjen vaginale.

Ilaçe për gjakderdhjen vaginale

Metodat hormonale të kontrollit të lindjes (pilula, copëza ose unaza vaginale): Këto forma të kontrollit të lindjes mund të zvogëlojnë rrjedhën menstruale dhe të ndihmojnë që periodat të bëhen më të rregullta.
Pajisja intrauterine (IUD): Disa lloje të IUD-ve mund të përdoren si për kontrollin e lindjes, ashtu edhe për të minimizuar ose ndaluar gjakderdhjen.

Agonistët që çlirojnë gonadotropinën (ilaçe që reduktojnë lirimin e gonadotropinës, një hormon që stimulon vezoret tuaja): Përdoren për të ndaluar rrjedhën menstruale dhe për të zvogëluar madhësinë e fibroideve.

Acidi Tranexamik: Përdoret për të ndaluar gjakderdhjen e tepërt menstruale.

Ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) si ibuprofeni: mund të ndihmojnë në kontrollin e gjakderdhjes së rëndë.

Antibiotikët: Përdoren kur gjakderdhja shkaktohet nga një infeksion.

Trajtim kirurgjik për gjakderdhjen vaginale

Ablacioni endometrial: Shkatërron shtresën e brendshme të mitrës, e cila redukton ose ndalon gjakderdhjen.Konsultojuni për këtë procedurë me ofruesin tuaj nëse dëshironi të mbeteni shtatzënë në të ardhmen.

Dilatim dhe kuretazh (D&C): gërvishtje ose thithje e indeve nga mitra juaj.

Embolizimi i arteries së mitrës: Përdoret për të trajtuar fibroidet duke bllokuar enët e gjakut në mitër që përdorin për t’u rritur.

Miomektomia: Heq fibroidet, por jo mitrën tuaj.

Histerektomia: heqja e mitrës tuaj. Mund të përdoret kur trajtimet e tjera kanë dështuar ose për të trajtuar kancerin endometrial.

Heqja kirurgjikale e rritjeve beninje (jo kanceroze).

Çfarë mund të bëj për të parandaluar ose shmangur gjakderdhjen vaginale?

Një gjakderdhje vaginale është e nevojshme, si për shembull me periudhën menstruale. Megjithatë, gjakderdhja jonormale vaginale mund të jetë e papërshtatshme dhe të ndikojë negativisht në jetën tuaj. Shumicën e kohës, gjakderdhja vaginale është jashtë kontrollit tuaj dhe nuk shkaktohet nga ndonjë gjë që po bëni gabim.

Është më mirë të bëni një takim me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të diskutuar simptomat tuaja. Biseda me ta se kur ndodh gjakderdhja juaj, si duket dhe si ndiheni mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë problemin.

Kur duhet të trajtohet gjakderdhja vaginale nga mjeku?

Simptomat e mëposhtme të gjakderdhjes vaginale duhet të tregohen me vëmendje ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor:

Ndryshimi në rregullsinë e ciklit menstrual (kohë dukshëm më e shkurtër ose më e gjatë midis cikleve se zakonisht).

Një ndryshim i dukshëm në sasinë e gjakut gjatë ciklit menstrual (ose shumë më shumë ose shumë më pak gjakderdhje se zakonisht).

Gjakderdhje pas aktit seksual.

Çdo gjakderdhje (edhe një sasi e vogël) para pubertetit ose pas menopauzës.

Gjakderdhje pas fillimit të një trajtimi të ri me ilaçe ose hormone.

Gjakderdhje gjatë shtatzënisë (gjakderdhje që është më shumë se njolla).

Çdo gjakderdhje e shoqëruar me dhimbje të forta (sidomos kur nuk ka menstruacione).

Keni temperaturë, ndiheni të dobët ose të trullosur, ose keni dhimbje në zonën e legenit.