Ja sa janë gjasat që të infektoheni me variantin delta në këtë moment

Mundësia që një person të infektohet me COVID-19 është rreth 1 në 5000 (në ditë), dhe akoma më pak nëse jeni të kujdesshëm ose jetoni në një zonë ku vaksinimi është i lartë

Mesazhet e përhapura për vaksinën kundër COVID-19 dhe mbrojtja nga sëmundja janë konfuze, me siguri sepse pandemia zhvillohet në kohë reale, ndërsa dëshmitë shkencore janë jo të plota ose ndryshojnë, por shpesh as që janë të vendosura në kontekstin e duhur.

Një studim i fundit zbuloi se gjysma e popullsisë amerikane beson se shanset për t’u infektuar ekzistojnë ose janë të larta, edhe pse 75% e të anketuarve janë vaksinuar. Javën e kaluar në New York Times u shpjegua pse është një perceptim i tillë dhe cilat janë shanset që në këtë moment të infektoni veten.

Mundësia që një person të infektohet me COVID-19 është rreth 1 në 5000 (në ditë), dhe akoma më pak nëse jeni të kujdesshëm ose jetoni në një zonë ku vaksinimi është i lartë. Për të arritur tek ata numra, ndiqni rastet në tre qarqe amerikane – Utah, Virginia dhe King County. Logjikisht, rreziku pritet të jetë më i lartë aty ku virusi aktualisht është shumë aktiv dhe shumë më i ulët në vendet ku shumica e njerëzve janë të vaksinuar.

PËR TË PAVAKSINUARIT, VIRUSI ËSHTË KËRCËNIM I MADH 

Në artikull theksohet se shkalla e infeksionit është rreth katër herë më e lartë në vendet me popullsinë më të ulët të vaksinuar. Lloji Delta është një problem, por refuzimi i vaksinës është shumë më i lartë.

ÇMIMI I INFEKTIMEVE SHPËRTHYESE

“Nuk është e qartë se sa prej tyre duhet të kenë frikë, sepse ata janë zakonisht të butë dhe shpesh duken si gripi, në Angli relaksimi është i madh kur bëhet fjalë për rrezikun aktual. Vaksinat shpesh parandalojnë rezultate të rrezikshme tek të rriturit dhe rreziku për fëmijët e vegjël është minimal, kështu që ata kurrë nuk mund të sugjerojnë që fëmijët të vaksinohen. Por duke e lënë virusin të drejtoj historinë vetë, pa ndërhyrë, mund të çojë në mbulimin me kosto të lartë,” thanë ekspertët në tekst.

ARSYE E MADHE PËRSE DUHET TË VAKSINOHEMI 

Në realitet, rreziku i infektimit me ndonjë virus mbetet i ulët nëse vaksinoheni, por rreziku i një forme më e rëndë e sëmundjes është edhe më e ulët.

“Në Seattle, për shembull, brenda një dite, afërsisht një në një milion njerëz të vaksinuar pranohen në spital me simptoma të COVID. Rreziku është shumë afër zeros, kështu që truri i njeriut mund ta perceptojë atë në këtë mënyrë. Dua të them që rreziku për njerëzit e vaksinuar është i vogël, për shembull sikur jeni ulur në biçikletë”, shtojnë ekspertët.

SA ËSHTË I RREZIKSHËM VARIANTI DELTA PËR FËMIJËT?

Ndryshe nga variantet e mëparshme që anashkaluan fëmijët, ky variant nuk zgjedh viktimat e tij, kështu që fëmijët nën 12 vjeç janë gjithashtu në rrezik. Që nga fillimi i këtij muaji, rreth 94,000 raste të infeksionit tek fëmijët janë raportuar në Shtetet e Bashkuara.

“Varianti Delta është shumë më infektiv, dhe për këtë arsye më i zakonshëm tek fëmijët”, shpjegon Dr. Paul Ofit, drejtor i Qendrës për sëmundjet infektive në Filadelfia.

Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ky është një variant dy herë më infektiv që mund të shkaktojë simptoma më të rrezikshme te njerëzit që nuk janë të vaksinuar, ndërsa duke pasur parasysh që fëmijët nuk janë të vaksinuar, është një grup rreziku.