Nëse infektoheni me variantin e ri të COVID-19, këto janë simptomat që do të vini re së pari

Në vendin tonë, sipas raporteve të fundit të Institutit të Shëndetit Publik, dominon ky nënvariant i ri i omicron.

Sipas informatave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, aktualisht në botë dominon nënvarianti i omicron, ose siç quhet profesionalisht subliminal, BA.2.

Sipas Qendrës për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve, muajin e kaluar varianti BA.2 rezultoi me rreth 35 përqind të rasteve, ndërsa varianti BA.1 rreth 57%. Duket se ky variant i ri i omicron është deri në 30% më i lehtë për t’u transmetuar, por ndoshta ndryshimi është në aminoacidet, proteinat.

Në vend, sipas raporteve të fundit të Institutit të Shëndetit Publik, dominon ky nënvariant i ri i omicron. Në raportin e fundit kumulativ të këtij institucioni thuhet:

“Në Laboratorin e virologjisë dhe diagnostifikimit molekular në ISHP të RMV, gjatë javës së kaluar është kryer test PCR i bazuar në polimorfizmin e një nukleotidi të vetëm duke përdorur Vir SNiP SARS CoV 2 Spike S371L S373P për zbulimin e mostrave pozitive të SARS CoV-2 në 95 prej tyre SARS-CoV-2 nga spitali dhe mostrat e pikave. Mostrat pozitive janë përzgjedhur nga ato pozitive të testuara në periudhën 21-26.03.2022, nga qytetet: Shkup, Kavadar, Tetovë, Gostivar, Veles, Sveti Nikollë, Koçani, Prilep, Kumanovë, Shtip, Negotinë, Vinicë, Dojrani dhe Gjevgjelia. Në 5 (5.3%) nga mostrat e ekzaminuara është vërtetuar BA.1 nënvarianti i Omicron. Në 90 (94.7%) të mostrave të ekzaminuara, BA.2 nënvarianti i Omicron – e njohur gjithashtu si stealth – u vërtetua.”

Gjithashtu, midis këtyre dy varianteve u konstatua një ndryshim sipas asaj se sa më e rëndë është sëmundja, por edhe sa simptoma janë të ngjashme me variantin origjinal të omicron. Sipas OBSH-së, nuk ka shumë dallime midis këtyre dy nën-varianteve të omicron kur bëhet fjalë për sa serioze do të jetë sëmundja, që do të thotë se simptomat janë shumë të ngjashme me variantin origjinal të omicron.

Sigurisht, simptomat mund të jenë të ndryshme për të gjithë, por ky variant ndoshta do të shkaktojë simptoma të tilla si ftohja dhe gripi, të cilat përfshijnë temperaturë, kollë dhe lodhje, ndërsa tek omicron është shumë më rrallë humbja e erës dhe shijes, si dhe komplikime serioze si pneumonia.

Omicron do të rezultojë në simptoma shumë më të buta te njerëzit që janë vaksinuar dhe që kanë marrë një dozë përforcuese.

Për ata që nuk janë vaksinuar, simptomat mund të zhvillohen në më serioze dhe madje mund të çojnë në shtrimin në spital apo edhe vdekjen.

Është e rëndësishme të mbani mend se disa njerëz nuk do të kenë asnjë simptomë edhe nëse infektohen, por kjo vlen për një në pesë persona dhe pikërisht për këto arsye, por edhe sepse ky variant i ri përhapet shumë lehtë, por ekspertët në SHBA apeloin se duhen marrë masa për të ndaluar përhapjen e shpejtë të virusit.

“Disa programe mund të ndihmojnë për ta bërë këtë dhe të jemi më të vetëdijshëm se si do të reagojmë ndaj kësaj situate të re”, thanë ekspertët. Është ende e rëndësishme që të testoheni nëse kemi qenë në shoqërinë e personave të infektuar, por edhe nëse ndjeni ndonjë simptomë që mund të nënkuptojë COVID-19.

CILËT FAKTORË RRITIN RREZIKUN E KOVIDIT AFATGJATË?

Një studim i ri u përpoq t’u përgjigjej disa pyetjeve të rëndësishme duke gjurmuar 200 pacientë me COVID-19 dhe duke monitoruar simptomat e tyre. Dr. Iman Zhosh zbulon disa informacione.

“Hulumtimi ndoqi një grup të vogël njerëzish pozitivë me COVID deri në shërim dhe disa muaj më vonë. Të dhënat u krahasuan me një grup kontrolli njerëzish të shëndetshëm në mënyrë që gishti të mund të drejtohej në dallimet”, thekson Xhosh.
Sipas rezultateve, duket se ekzistojnë 4 faktorë kryesorë që shkencëtarët besojnë se mund të përbëjnë rrezik për zhvillimin e kovidit afatgjatë:

  • Diabeti i tipit 2
  • Niveli i SARS-CoV-2 ARN në gjak
  • Virusi Epstein-Barr i riaktivizuar (EBV) i zbuluar në gjak
  • Prania e antitrupave (të cilët gabimisht sulmojnë indet)

Dr Xhosh zbuloi se, studimi tregoi se gratë që dikur kishin sëmundje respiratore, si dhe mpiksje të shumta gjaku, kishin më shumë gjasa të diagnostikoheshin me COVID afatgjatë.

Jim Hit, autori kryesor i studimit, tha se studimi theksoi rëndësinë e kontrollit dhe krahasimit të të dhënave në një fazë të hershme të sëmundjes për të gjetur se si të trajtohen pacientët, madje edhe nëse nuk dihen të gjitha këto informacione.

“Kur pacienti thotë se është vazhdimisht i lodhur, ndërsa mjeku i thotë të pushojë më shumë… Ne duam ta parandalojmë këtë, sepse duhet pranuar se në një situatë të tillë diçka nuk shkon me pacientin, por nëse e dimë se simptomat e COVID-it afatgjatë dhe çfarë e shkakton, mjeku do t’i njohë menjëherë”, tha doktor Hit.