Nëse veprohet kështu, mund të shfaqen efekte anësore më të forta pas dozës së dytë të vaksinës

Nëse tashmë keni marrë dozën e parë të vaksinës COVID-19 dhe jeni duke pritur për tjetrën, mund të jeni të interesuar për rezultatet e një studimi të fundit.

Ka shumë diskutime në lidhje me kombinimin e vaksinave kundër koronavirusit të ri, ndërsa Qendra amerikane për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve nuk këshillojnë ta bëjnë këtë, përveç nëse është një situatë specifike. Një studim zbuloi se kombinimi i dy vaksinave të ndryshme mund të shkaktojë reagime të shumta, por asnjëri nuk është shumë serioz.

Universiteti i Oksfordit zhvilloi një studim që përfshiu 463 vullnetarë mbi moshën 50 vjeç. Atyre iu kërkua të merrnin dy doza të njëjta ose kombinim të dyja vaksinave të ndryshme për një periudhë prej 28 ditësh. Vullnetarët u ndanë në dy grupe, njëri prej të cilëve mori për herë të parë vaksinën AstraZeneka, ndërsa për së dyti Pfizer. Grupi tjetër bëri të kundërtën – dozën e parë Pfizer, ndërsa dozën e dytë AstraZeneka.

Rezultati, i botuar në revistën The Lancet, shpjegon se pjesëmarrësit raportuan simptoma të lehta të tilla si dhimbje koke, ethe dhe dhimbje të muskujve pasi morën dy doza të vaksinave të ndryshme. 

Gjithashtu është pohuar se 34 përqind e vullnetarëve të cilët morën fillimisht AstraZeneka raportuan se kishin ethe (temperaturë të lartë trupore), ndërsa vetëm 10 përqind e atyre që morën dy doza të AstraZeneka raportuan të njëjtat simptoma. Rreth 41 përqind e atyre që fillimisht morën vaksinën Pfizer dhe më pas AstraZeneka raportuan ethe, ndërsa ata që morën vetëm Pfizer përjetuan të njëjtat simptoma, por vetëm në 21 përqind të rasteve.

Sipas këtij studimi, shumica e reagimeve ndodhën brenda 48 orëve pas vaksinimit. Asnjë nga pjesëmarrësit nuk raportoi mpiksjen e gjakut, madje edhe pas shtatë ditë nga vaksinimi i dytë.

Si rezultat, autorët tregojnë se “përzierja” e vaksinave mund të shkaktojë më shumë probleme në periudhën afatshkurtër.

“Këto janë reagime të pritshme, ndërsa ato mund të shihen në procedurat standarde. Ka të bëjë me thirrjen pak më shpesh në këtë rast, por gjithashtu kalon shpejt”, shtoi Dr. Matthew Snipe, profesor në Universitetin e Oksfordit.