SHKENCËTARËT ZBULOJNË: Bakteret në kopshte rrezik për sëmundje të rënda kronike

Studimi, i paraqitur në kongresin ndërkombëtar të të Shoqatës Evropiane për Mjekësinë e frymëmarrjes në Milano, hetoi se si bakteret që qarkullojnë në kopshte dhe çerdhe ndikojnë në organizmin e fëmijëve.

Shkencëtarët thonë se mikrobet që qarkullojnë në kopshte mund t’i vënë fëmijët në rrezik të shtuar të astmës. Siç zbuluan, fëmijët në kopshte, ku bakteret mbizotëruese janë Streptococcus dhe Lactococcus, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë gjendje.

“Tek fëmijët nën moshën tre vjeçare, ‘fishkëllima’ gjatë frymëmarrjes konsiderohet një shenjë e hershme e astmës,” tha Dr. Anabel Bedar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit dhe Kërkimeve Mjekësore të Francës, e cila ishte e kyçur në studim.

Studimi, i paraqitur në kongresin ndërkombëtar të të Shoqatës Evropiane për Mjekësinë e frymëmarrjes në Milano, hetoi se si bakteret që qarkullojnë në kopshte dhe çerdhe ndikojnë në organizmin e fëmijëve. Studiuesit mblodhën mostra pluhuri nga dyshemetë e 103 kopshteve të ndryshme në Paris. Në të njëjtën kohë, prindërit e 515 fëmijëve u pyetën nëse fëmijët e tyre kishin ndonjë simptomë që zakonisht lidhet me astmën.

Doli se kopshtet në të cilat bakteret Streptococcus dhe Lactococcus ishin dominante ishin më shpesh të lidhura me shfaqjen e simptomave të astmës sesa ato në të cilat mbizotëronin llojet e baktereve Neisseria dhe Haemophilus.

“Bakteret dhe mikrobet e tjera jetojnë përreth nesh dhe ne kemi filluar të kuptojmë se ato mund të kenë efekte pozitive dhe negative në shëndetin tonë të frymëmarrjes. Ne kemi ende shumë për të mësuar rreth këtyre komuniteteve komplekse dhe se si trupat tanë reagojnë ndaj tyre. “Studimi sugjeron një lidhje midis shëndetit të frymëmarrjes së fëmijëve të vegjël dhe përzierjes së baktereve në institucionet e kujdesit ditor që ata vizitojnë,” shprehet kështu profesoresha Angela Zaharasieviq nga Shoqata Evropiane për Mjekësinë e frymëmarrjes.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 300 milionë njerëz vuajnë nga astma dhe është sëmundja kronike më e zakonshme tek fëmijët. Simptomat më të zakonshme të astmës janë sulmet e një kollë të thatë, një tingull fishkëllimë ose fishkëllimë gjatë frymëmarrjes dhe presioni në gjoks. Zhvillimi i astmës është më i mundshëm tek ata që vuajnë nga alergjia, por shkaku i saktë i saj nuk dihet.