SIMPTOMAT E NDRYSHUARA TË COVID-19: Cilat janë ato që shfaqen tek personat e vaksinuar, ndërsa cilat tek personat e pavaksinuar

Derisa virusi SARS-CoV-2 zhvillohet, simptomat e infeksionit ndryshojnë. Humbja e nuhatjes, për shembull, dikur ishte një nga shenjat e sigurta të sëmundjes COVID-19, por tani është simptoma e 9-të më e zakonshme e raportuar tek ata që janë të infektuar dhe nuk janë vaksinuar.

Megjithëse ka ngjashmëri në simptoma midis atyre që kanë marrë dy doza të vaksinës dhe atyre që nuk janë vaksinuar, ka dallime domethënëse që mund t’ju ndihmojnë të përcaktoni nëse duhet të testoheni.

SIMPTOMAT TEK PERSONAT E PAVAKSINUAR

 • Dhimbje koke
 • Inflamacioni i fytit
 • Rrjedhje hundësh
 • Temperatura e lartë trupore
 • Kollë e vazhdueshme

Përveç faktit që anosmia (humbja e nuhatjes) u zbrit nga niveli, gulçimi ishte simptoma e 30-të më e zakonshme e raportuar. Simptomat për ata që morën një dozë të vetme të vaksinës ishin të ngjashme me ato të atyre që nuk ishin vaksinuar.

SIMPTOMAT TE PERSONAT QË KANË MARRË NJË DOZË ​​VAKSINE

 • Dhimbje koke
 • Rrjedhje hundësh
 • Inflamacion i fytit
 • Teshtitja
 • Kolla e vazhdueshme

“Një nga treguesit kryesorë, kolla e vazhdueshme, ishte ndër pesë simptomat kryesore, por në nivel, ajo është ende nën teshtitje dhe rrjedhje hundësh”, thanë autorët e studimit. Tek ata që morën dy doza të vaksinës, dallimet ishin edhe më të qarta dhe kolla e vazhdueshme nuk ishte ndër pesë simptomat kryesore të sëmundjes.

SIMPTOMAT TE PERSONAT ME DY DOZA VAKSINE

 • Dhimbje koke
 • Rrjedhje hundësh
 • Teshtitja
 • Inflamacion i fytit
 • Humbja e ndjenjës së nuhatjes

Për ata që u infektuan me koronavirusin pas marrjes së dy dozave të vaksinës, simptomat u raportuan se zgjatën më pak.

“Ka disa arsye pse simptomat mund të ndryshojnë. Fakt është se ata që janë vaksinuar kanë simptoma më pak të rënda dhe se më shumë raste raportohen nga të rinjtë që ne kemi zbuluar se kanë simptoma të ndryshme, më pak të rënda”.

Edhe pse simptomat kanë ndryshuar pak tek të vaksinuarit, këshillat mbeten të njëjta.

“Nëse jeni të vaksinuar dhe filloni të teshtitni shpesh pa shpjegime, duhet të testoheni për COVID-19, veçanërisht nëse jetoni ose punoni pranë njerëzve që janë në rrezik më të lartë për këtë sëmundje”, thanë ekspertët.