Кога на организмот му недостасуваат растителни влакна?
Храната богата со влакна има бројни здравствени придобивки. Овие намирници се богати со антиоксиданти, го задржуваат чувство на ситост подолго време и го регулираат варењето на храната.
Исхраната богата со влакна го намалува нивото на...
Овес е, не е магија, а прави чуда за вашето здравје
Знаете ли што ќе се случи ако јадете овесна каша секој ден?
Овесната каша се вари полека, богата е со растителни влакна и протеини и има ниско ниво на масти и калории. Идеална е за...
Умереното консумирање млечни производи може да го заштити срцето
Консумирањети на три мали проции млечни производи (дури и полномасни) дневно, може да го заштити лицето од срцеви болести и мозочен удар, односно да го намали ризикот од развој на кардиоваскуларни болести, покажуваат резултатите...
Еве кои чаеви ја подобруваат концентрацијата
Концентрацијата е битна за успехот на човекот, како на училиште така и на работа. Колку и да се некои задачи здодевни, концентрацијата е исклучително важна за да ги решиме до крај. Постојат различни начини...
И храната води кон депресија – што да се избегнува?
Анксиозните состојби и депресијата претставуваат пореметувања кои влијаат на квалитетот на животот и секојдневно функционирање, па повеќето луѓе земаат одредени лекови и се на терапија. Но,со избегнувањето на консумацијата на одредени видови храна може...
Постењето го продолжува животот
Зголемувањето на времето помеѓу оброците помага да се подобри севкупното здравје и да се зголеми животниот век, пренесува Science Daily по најново спроведено истражување.
Позитивниот ефект на продолженото гладување се набљудува независно од количеството на...
Што треба да се избегнува на празен желудник
Иако постојано сме опкружени со многу продавници, ресторани, сендвичарници и храната е на чекор оддалеченост од нашите телефони и лаптопи, ние често немаме време да јадеме.
Чувството на глад и празен желудник е непријатно и...
Консумирањето житарки со цели зрна го намалува ризикот од дијабетес тип 2
Според резултатите на данската студија, во која биле вклучени повеќе од 55 000 луѓе на возраст од 50-65 години, консумирањето на житарки со цели зрна може да помогне во превенција на дијабетес тип 2.
Истражувачите...
Пет причини зошто треба да пиете какао
Какаото се смета за суперхрана, пред се, поради огромниот процент на присутни антиоксиданти, витамини и минерали. Ваквиот состав дава можност организмот да биде доволно подготвен да се бори против инфекции, воспаленија, малигни болести, да...
Дехидрацијата го отвора патот за развој на болести
Колку пати дневно пиете вода? Колкава е просечната количина која ја внесувате во организмот? Зошто водата воопшто е важна?
Водата е неопходна за пренос на кислород и хранливи материи како што се гликоза, витамини, минерали...