Кокосот како лек

Поради големата количина на калциум и магнезиум, ги одржува забите здрави и ги јакне коските, ја забавува појавата на остеопороза, ги ублажува воспалителните состојби, поттикнува регенерација и брзо зараснување на повредените ткива.

Истражувањата покажале дека кокосот е особено делотворен кај невродегенеративните болести како што се Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест и епилепсија. Го намалува нивото на холестерол во крвта и ја регулира телесната тежина.

Маслото поседува силни антиоксидантни својства, па се препорачува за нега на сува кожа и против старење, како и за здравјето на коста.

Спортистите го користат како извор на енергија бидејќи ја подобрува издржливоста. Многу е здрав за срцето и корисен е за нормална работа на штитната жлезда. Помага во излачувањето на инсулинот и за подобро искористување на глукозата во крвта. Поради големата количина на калциум и магнезиум, ги одржува забите здрави и ги јакне коските, ја забавува појавата на остеопороза, ги ублажува воспалителните состојби, поттикнува регенерација и брзо зараснување на повредените ткива.

Во традиционалната медицина и во земјите каде што се одгледува, кокосот се користи за најразлични болести. Ефикасен е при грип и настинка, бронхитис и астма, воспаление на белите дробови, проблеми кај органите за варење, гојазност. Се препорачува за херпес, хепатитис Ц, болести предизвикани од бактерии (воспаление на грло, болест на непцата, инфекции на уринарниот тракт). Помага во лечење на бубрезите бидејќи допринесува во разградувањето на камењата.