Оригано – вкус на јадењата, здравје на организмот
Ориганото претставува класичен, неизбежен зачин за пица и јадења со домати. На јадењета им дава арома, а може да биде и дел од зачинска мешавина. Ориганото може да се користи во фрома на свежи...
Ако сакате да се подмладите, јадете сливи
Сега е нивна сезона - искористете ја, затоа што сливите имаат бројни предности во однос на здравјето. Сливата е еден од најстарите народни лекови за регулирање на варењето. Како природен лаксатив е од големо...
Есента мириса на јаболко, а јаболкото на здравје
Јаболкото е вкусна и лековита намирница. Уште во средниот век биле познати не само хранливите состојки на јаболкото, туку и неговата лековита вредност. Во што е тајната?
Богато е со супстанции базирани на влакна (целулоза,...
Ве боли желудникот после јадење? Овие чаеви ја подобруваат дигестијата
Современата исхрана изобилува со рафинирани (индустриски преработени) намирници кои тешко „седнуваат’ во желудникот, а кога на тоа ќе се додаде и стресот и седечкиот начин на живот... Дигестивните проблеми станаа еден вид на...
Што се случува ако престанеме да јадеме бел леб?
За многумина лебот е омилена намирница без која не може да го замислат денот. Но, исто така, оваа јаглехидратна бомба доаѓа во многу различни облици, од кои некои се штетни за нашето тело и...
10 најефикасни совети за чистење на организмот на здрав начин
Токсините во телото се внесуваат на различни начини: преку облека, детергенти, козметика итн. На такви извори на штетни материи и не можеме да влијаеме премногу, но кога станува збор за храната, имаме огромно влијание...
Јаболковиот оцет и солената вода го „бришат“ ларингитисот
Иако често се смета за воспаление на грло, ларингитисот е многу поопасен од тоа. Доколку трае подолго од три недели, постои голема можност да прерасне во дисфонија.
Ларингитисот е воспаление на слузницата, односно делот на...
Исхрана по крвни групи – О: Месо, месо и само месо!
На луѓето кои припаѓаат на оваа крвна група им одговара интензивна физичка активност и исхрана со протеини од животинско потекло. Не им одговараат житарките и млечните производи.
Лицата од групата 0 треба строго да го...
Сте внесле премногу сол, жедни сте и надуени – еве како да си помогнете
Претераниот внес на сол, односно натриумот од солта, и недоволниот внес на калиум се еден од главните виновници за чувството на надуеност и ’задржување на водата’ во делот на стомакот и екстремитетите. Избегнувањето на...
Еве зошто маслото од тиква е најдоброто масло што може да се користи
Кралскиот статус меѓу маслата традиционално го има маслиновото, но зад него воопшто не заостанува ниту маслото од тиква – супер хранливо, лековито, ароматично и антистресно!
Се добива од семките од тиквата Cucurbita pepo, која изобилува...


























