Суви кајсии и сливи – природен лек за зајакнување на имунитетот
Кајсиите се нискокалорично овошје богато со витамини А, Б2, Б3 и Ц, имаат 10 пати повеќе магнезиум отколку останатото овошје, богати се со калциум, железо, каротен... Без разлика дали ги јадете суви или свежи,...
Смоквата го поттикнува здравјето и ја буди сексуалноста
Смоквата е овошје кое е достапно во текот на целата година, но во сушена форма, додека свежа и сурова може да се консумира само во летните месеци. Ова исклучително здраво овошје потекнува од Азија...
Аминокиселина во зелениот чај се бори против стресот и уморот
Аминокиселината L–теанин која се наоѓа во зелениот чај има смирувачко дејство и се бори против стресот и уморот. Го ублажува чувството на анксиозност, несоница, депресивните состојби, синдром на хроничен замор и нестабилноста на крвниот...
Заврши времето на безгрижно јадење сувомеснати производи
По се изгледа дека нитратите, хемиски соединенија кои се користат за конзервирање и зачувување на месото, се поврзани со поголем ризик од развој на нарушување на расположението познато како манија. Имено, се покажало дека...
Кинеска зелка – најздрава е кога се јаде сурова
Кинеската зелка (лат. chinensis или Brassica pekinensis) е зелен лиснат зеленчук, неверојатно богато со многу важни нутриенти, како и витамини, минерали, каротеноиди... Традицијата на овој зеленчук е стара најмалку 6 000 години. Кинезите се први кои...
Кафето после пијанство е бескорисно
Петок вечер е, викендот е пред вас, време за опуштање и понекоја чашка алкохол повеќе. Без разлика дали сте испиле чашка, два или сте претерале минатата ноќ, кафето наутро нема да ви биде од...
Шеќерот – тригер за појава на Алцхајмерова болест
Најновите истражувања уште еднаш потврдија дека западниот начин на исхрана, базиран на шеќер и јаглехидрати значително го зголемува ризикот за појава на Алцахјмерова болест. Се покажало дека дури и благото подигање на нивото на...
Како да натерате адолесцент да јаде повеќе зеленчук?
Средношколците преферираат зеленчук, кој е зачинет со мешавина на билни зачини, во однос на зеленчукот, зачинет само со масло и сол, е заклучокот на истражувањето објавено во списанието „Food Quality and Preference“.
Во истражувањето биле...
Црвено или бело: кое вино е поздраво?
Љубителите на вино знаат кое вино најмногу им одговара – црно или бело, а изборот често се темели на индивидуалниот вкус. Но, доколку внимавате на своето здравје и намирниците кои ги внесувате во организмот,...
Дали стевијата е совршена замена за шеќерот?
Стевијата е билка која не содржи калории, а воедно е за 300 пати поблага од шеќерот. Во последно време стана многу популарна меѓу диететичарите и заговорниците на здравата исхрана, поради што ви откриваме дали...


























