Само тироидната жлезда не го сака прокељот
Малиот зелен лиснат зеленчук - прокељ изобилува со диетални влакна, минерали, протеини, витамини и антиоксиданти, а му припаѓа на семејството зелки. Прокељот има низок гликемиски индекс и затоа треба да биде дел од секојдневната...
Вистини и заблуди за витаминот Ц
Додека во секојдневниот живот витаминот Ц е најпознат и најчесто применувам витамин, во медицинските кругови и литература, витаминот Ц се смета за најконтроверзен витамин. Од една страна, се апсолутните заговорници на нобеловецот Линус Паулинго...
Зошто е добро да јадете јајца од јапонска потполошка?
Јајцата од јапонска потполошка се природен лек за разни болести, а потекнуваат од Источна Азија. Лековитите јајца содржат минерали и витамини, вклучувајќи фосфор, витамин А, витамин Б2, калциум, железо и витамин Б1.
Јајцата од јапонска...
Имате дијареја, а се спремате да патувате? Еве што ќе ви помогне
Се спремате да заминете на годишен одмор, но во последен момент се соочувате со дијареја. Без оглед на причините за нејзината појава, дали знаете што треба да јадете и да пиете ако имате дијареја?...
Тапиока – бисери здравје
Тапиока е вкусен скроб кој се добива од растението Касава. Има потекло од Јужна Америка, бојата на растението касава е кафена, а внатрешноста бела. Индијанците од него правеле леб и пијалаци, многу внимателно се...
Храна која го зголемува нивото на колаген во организмот
Колагенот е најзастапен протеин во нашето тело, којшто се наоѓа во коските, крвните садови, тетивите, мускулите, кожата и дигестивниот систем. Овој протеин, заедно со кератинот, ги надоместува мртвите клетки на кожата и ја одржува...
Чоколадното млеко е одлично за опоравување по физички напор
Пијалаците и храната кои луѓето ги внесуваат за време на напорното вежбање и потоа, можат да влијаат на тоа колку брзо и добро ќе се опорават нивните мускули и колку брзо телото ќе ги...
Пченка – храна, лек, здрава грицка
Тврдењето дека свежото овошје и зеленчук е поздраво од вареното, не се однесува кога станува збор за пченката. Американски истражувачи откриле дека при термичката обработка на пченката, варење или печење, доаѓа до ослободување на...
Не е случајно што се потите кога јадете месо
Веројатно, веќе ви е јасно дека после консумација на месо се потите повеќе, но дали знаете зошто е тоа така? Некои веруваат дека се работи за алергија на црвено месо, исто како што некои...
Манго – сојузник на здравјето
Многу истражувања докажале зошто би требало мангото да најде на вашето дневно мени, а ако не сте сигурни во неговата моќ, проверете зошто оваа намирница е толку корисна.
Против дијабетес
Неодамна една студија претставена на конгерсот...


























