Псилиумот ги чисти цревата како сунѓер
Една до три лажици (почнете со една лажица додека организмот не се навикне) псилиум разматете во јогурт, вода или сок и консумирајте го веднаш поради неговото брзо претворање во желатинска маса. Псилиумот или индиски...
Чиста, питка, здрава: Знаете ли која вода дава крилја?
Кокосовата вода е се попопуларен пијалак, кој полека се сместува на полиците во нашите продавници. Но дали е навистина добра за здравјето?
Со векови кокосовата вода е заштитен знак на тропските области, но во последно...
Пробајте што побрзо: Велат ова е најздравиот сок на светот
Според некои мислења, сокот подготвен од оваа зеленчуково-овошна комбинација е најздравиот сок на светот.
Подготовката е многу едноставна. Земете ги следните состојки:
1 морков
1 јаболко
1 лимон
3 см свеж ѓумбир
Состојките излупете ги, добро...
Нервите ја сакаат родиолата
Многу народи ги користеле цветовите за чај за третирање на гастроинтестинални тегоби, температура, туберкулоза, а служеле и како аналгетик за ублажување на разни болки. Од 1969 година, ова растение е дел од официјалната листа...
Која храна е навистина супер храна?
Според Оксфордскиот речник, супер храна е храна богата со хранливи состојки што се смета дека дека е особено корисна за здравјето и благосостојбата.
Употребата на терминот „супер храна“ датира уште од почетокот на 20-тиот век....
Кој зеленчук е поздраво да се јаде суров, а кој да се вари?
ДОМАТИ
Ликопенот е антиоксидант за кој многу студии покажале дека организмот најдобро го апсорбира кога е варен, така што консумирањето на сос од домати и кечап е многу поефективно отколку јадењето сурови домати.
...
Чага – уништува габи, вируси и тумори
Неодамна во Русија е спроведено истражување и утврдено е дека чагата е одличен адаптоген, имуномодулатор, уништува габи, вируси и тумори, без разлика дали се малигни или не. Одамна е утврдено дека ја уништува кандидата,...
Се крева (не)потребна прашина: Дали компирите се здрава или нездрава храна?
Постојат стотина врсти на компири во светот, но во кујната најчесто користиме само два: бел и црвен компир.
Иако овошјето и зеленчукот се сметаат за здрави, околу компирите се крева непотребна прашина. Имено, со оглед...
Фруктозата полоша од глукозата!
Фруктозата или овошниот шеќер е всушност моносахарид (прост шеќер) кој во соединение со глукозата ја дава сахарозата (обичниот шеќер што го консумираме).
Фруктозата има иста калориска вредност како и останатите јаглехидрати, но таа во нашето...
Сувото овошје – извор на фолна киселина
Иако не изобилува со витамин Ц како свежите плодови, сувото овошје содржи приближно иста количина хранливи материи, само во кондензирана форма, па една порција може да обезбеди голем процент од дневниот препорачен внес на...