дома Исхрана страница 170

Исхрана

Псилиумот ги чисти цревата како сунѓер

Една до три лажици (почнете со една лажица додека организмот не се навикне) псилиум разматете во јогурт, вода или сок и консумирајте го веднаш поради неговото брзо претворање во желатинска маса. Псилиумот или индиски...

Чиста, питка, здрава: Знаете ли која вода дава крилја?

Кокосовата вода е се попопуларен пијалак, кој полека се сместува на полиците во нашите продавници. Но дали е навистина добра за здравјето?  Со векови кокосовата вода е заштитен знак на тропските области, но во последно...

Пробајте што побрзо: Велат ова е најздравиот сок на светот

Според некои мислења, сокот подготвен од оваа зеленчуково-овошна комбинација е најздравиот сок на светот. Подготовката е многу едноставна. Земете ги следните состојки: 1 морков 1 јаболко 1 лимон 3 см свеж ѓумбир Состојките излупете ги, добро...

Нервите ја сакаат родиолата

Многу народи ги користеле цветовите за чај за третирање на гастроинтестинални тегоби, температура, туберкулоза, а служеле и како аналгетик за ублажување на разни болки. Од 1969 година, ова растение е дел од официјалната листа...

Која храна е навистина супер храна?

Според Оксфордскиот речник, супер храна е храна богата со хранливи состојки што се смета дека дека е особено корисна за здравјето и благосостојбата. Употребата на терминот „супер храна“ датира уште од почетокот на 20-тиот век....

Кој зеленчук е поздраво да се јаде суров, а кој да се вари?

ДОМАТИ Ликопенот е антиоксидант за кој многу студии покажале дека организмот најдобро го апсорбира кога е варен, така што консумирањето на сос од домати и кечап е многу поефективно отколку јадењето сурови домати. ...

Чага – уништува габи, вируси и тумори

Неодамна во Русија е спроведено истражување и утврдено е дека чагата е одличен адаптоген, имуномодулатор, уништува габи, вируси и тумори, без разлика дали се малигни или не. Одамна е утврдено дека ја уништува кандидата,...

Се крева (не)потребна прашина: Дали компирите се здрава или нездрава храна?

Постојат стотина врсти на компири во светот, но во кујната најчесто користиме само два: бел и црвен компир. Иако овошјето и зеленчукот се сметаат за здрави, околу компирите се крева непотребна прашина. Имено, со оглед...

Фруктозата полоша од глукозата!

Фруктозата или овошниот шеќер е всушност моносахарид (прост шеќер) кој во соединение со глукозата ја дава сахарозата (обичниот шеќер што го консумираме). Фруктозата има иста калориска вредност како и останатите јаглехидрати, но таа во нашето...

Сувото овошје – извор на фолна киселина

Иако не изобилува со витамин Ц како свежите плодови, сувото овошје содржи приближно иста количина хранливи материи, само во кондензирана форма, па една порција може да обезбеди голем процент од дневниот препорачен внес на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!