Чиста, питка, здрава: Знаете ли која вода дава крилја?

Кокосовата вода помага во губење на тежината, ги чисти бубрезите, го зајакнува имунолошкиот систем и обезбедува природна чиста енергија - без несакани ефекти и конзерванси

За разлика од белото млеко што доаѓа од зрелиот кокос, кокосовата вода е бистар сок од млад, зелен кокос

Кокосовата вода е се попопуларен пијалак, кој полека се сместува на полиците во нашите продавници. Но дали е навистина добра за здравјето? 

Со векови кокосовата вода е заштитен знак на тропските области, но во последно време успева да го најде патот и кај нас. За разлика од белото млеко што доаѓа од зрелиот кокос, кокосовата вода е бистар сок од млад, зелен кокос. Експертите се согласуваат дека овој моќен, освежувачки и природно сладок антиоксидант може да се смета за природен изотоничен пијалак.

Кокосовата вода често се споменува во контекст на обновување на енергијата, а спортистите ја обожаваат и ја сметаат за здрава алтернатива на спортските пијалаци.

Оваа вода содржи многу калиум, кој се смета за најважен електролит, кој е неопходен за нормално функционирање на системот на крвните садови и бубрезите, преносот на нервните импулси, цврстината на коските и забите, работата на мускулите, рамнотежата на водата, метаболизмот на јаглехидрати и протеини

Доколку консумирате чиста вода од кокос, ќе го наполните вашиот организам со хранливи материи. Ваквата рехидратација на организмот вклучува и други предности: помага во губење на тежината, ги чисти бубрезите, го зајакнува имунолошкиот систем и обезбедува природна чиста енергија – без несакани ефекти и конзерванси.

Кокосова вода за добро варење и крвен притисок

Кокосовата вода го подобрува варењето и метаболизмот, ја балансира pH вредноста на телото што ја прави совршен пијалак за надополнување на битните телесни течности.

Една студија покажала дека систолниот притисок се намалил за 29 проценти кај луѓе кои пиеле кокосова вода во текот на две недели. Оваа вода содржи многу калиум, кој се смета за најважен електролит, кој е неопходен за нормално функционирање на системот на крвните садови и бубрезите, преносот на нервните импулси, цврстината на коските и забите, работата на мускулите, рамнотежата на водата, метаболизмот на јаглехидрати и протеини.

Докажано е дека кокосовата вода е безбедна и здрава за пиење, а луѓето кои имаат проблеми со заболувања на бубрезите треба да избегнуваат намирници кои содржат калиум, но и да заборават на овој природен пијалак.